Skyrėsi gaminimo prietaisai, o tai lėmė ir skirtingas maisto apdorojimo tradicijas. Ir, žinoma, dėl skirtingų klimatinių, gamtinių sąlygų, skyrėsi mitybos poreikiai. Taip pat svarbi ir kultūrinė-religinė priežastis, kuri taip pat sąlygojo kulinarijos ir skonio filosofiją. Pavyzdžiui, kai kurios kultūros nevalgo kiaulienos, o kai kai kurios – grybų.

Meksikietiški pusryčiai – huevos rancheros

Jums reikės:

meksikietiškos tortilijos,
alyvuogių aliejaus,
4 kiaušinių,
1 didesnio svogūno,
3 skiltelių česnako,
400 g konservuotų savo sultyse smulkintų pomidorų be odelių,
1 nedidelės aitrios paprikos,
druskos, cukaus, baltojo kmyno (Cuminum Cyminum), kalendrų arba petražolių.

Eiga:

Supjaustykite svogūną, pakepinkite keptuvėje alyvuogių aliejuje, kad suminkštėtų, tuomet suberkite susmulkintus česnakus ir baltąjį kmyną, pakepkite dvi-tris minutes. Tada, į keptuvę supilkite visus pomidorus ir, padidinę ugnį, troškinkite 10 min., kol išgaruos drėgmė ir padažas sutirštės. Įberkite žiupsnelį druskos, cukraus, smulkintų kalendrų ir aitriąją papriką. Į keptuvę įmuškite kiaušinius, galite užberti šiek tiek sūrio, keptuvę uždenkite ir kepkite toliau. Kiaušiniai pagal savo skonį – iki skysto trynio ar kol visiškai iškeps. Patiekite ant meksikietiškos tortilijos, papuoškite petražolėmis, galima pateikti ir su avokadu.

„Soupe à la courgette“: prancūziška cukinijų sriuba

Jums reikės (6 porcijos):

1 kg cukinijų,
300g bulvių,
1-2 svogūnų,
1 skiltelės česnako,
kario, druskos, pipirų,
alyvuogių aliejaus,
vištienos sultinio: virto arba iš kubelių.

Eiga:

Supjaustykite kubeliais cukinijas ir nuluptas bulves, stambiai supjaustykite svogūnus, paruoškite vištienos sultinį. Orkaitėje, puode su dangčiu, pakaitinkite du šaukštus aliejaus. Šiam įkaitus, sudėkite svogūnus ir česnakus ir pabarstykite juos kariu. Nuolat pamaišykite, kol svogūnai įtrauks į save karį. Įpilkite 1 litrą vandens, taip pat ir sultinį. Užvirus sudėkite bulves ir už 5-10 min. cukinijas, tuomet pamažinkite ugnį, neleiskite sriubai virti – kunkuliuoti, pasūdykite, pabarstykite pipirais. Orkaitėje troškinkite 30 min. Paruoštą sriubą sutrinkite.

Tailandietiškas ešerys su stikliniais makaronais (Cellophane noodles)

Jums reikės (2 porcijos):

2 vidutinio dydžio ešerių be galvų,
Pusės citrinos,
4 valg. šaukštų austrių padažo,
4 valg. šaukštų sojos padažo,
6-8 česnakų skiltelių,
Žiupsnelio šviežiai tarkuoto imbiero,
2 valg. šaukštų rudojo cukraus,
Žiupsnio šviežiai maltų 5 pipirų mišinio,
1-2 aitriosios paprikos,
150-200 g stiklinių makaronų,
Žiupsnio druskos,
8 vyšninių pomidorų,
6-8 svogūnų laiškų stiebelių.

Ešerius nuskuskite, įpjaukite 3-4 kartus. Pagaminkite marinatą: išspauskite citriną į dubenėlį, supilkite austrių ir sojos padažus, įspauskite česnakų skilteles, suberkite imbierą, cukrų, pipirus. Supjaustykite aitriąją papriką, įdėkite ją prie kitų minėtų ingredientų, viską išmaišykite. Įkaitinti orkaitę iki 170°C temperatūros. Kiekvienam ešeriui imkite po didelį gabalą kepimo popieriaus (popieriaus lakštų dydis turi būti toks, kad iš likusių šonuose popieriaus galų galima būtų padaryti ešeriui „palapinę“.), į popieriaus lakštą įpilkite 1 valgomąjį šaukštą marinato.

Dėkite žuvis ir palaistykite jas dar po 1-2 šaukštus marinato. Kepimo popieriaus kraštus susekite sąvaržėlėmis, kad virš žuvies susidarytų oro tarpas, gautųsi „palapinė“. Kepkite orkaitėje 15-20 min. Nukirpkite viršutinę popieriaus dalį ir užpilkite dar po 2 valg. šaukštus marinato ir pakepkite dar 5 min., kol apskrus. Išvirkite stiklinius makaronus, nukaiskite ir palaikykite uždengę 3 min. Supjaustykite pomidorus ir svogūnų laiškus.

Ispaniški braškių varškės/jogurto ledai

Jums reikės:

400 g šviežių braškių,
100 g cukraus,
200 ml 35% riebumo grietinėlės,
2 valg. šaukštai cukraus pudros,
1 pakelis desertinės varškės arba jogurto

Eiga:

Braškes sutrinti, sumaišyti su cukrumi. Į grietinėlę suberti cukraus pudrą, išplakti iki standžių putų, įmaišyti desertinę varškę/jogurtą, supilti trintas braškes. Viską lengvai išmaišyti. Supilti į indą, šaldyti šaldiklyje apie 5val. Prieš patiekiant palaikyti šaldytuve – lengviau išsiims, papuošti.

Lengva vakarienė su japoniškais šitake grybais

Reikės:

Žalių salotų – gali būti kelių rūšių,
rukolos lapų (arugula),
2 nedidelių pomidorų,
1 avokado,
šitake grybų,
trupučio druskos, aliejaus

Eiga:

Salotų lapus ir rukolą suplėšyti, pomidorus ir avokadą supjaustyti, viską sudėti į dubenį. Apkepti aliejuje šitake grybus: uždengtoje keptuvėje apie 3 min. apkepkite vieną grybų pusę, po to – kitą. Grybus su visomis sultimis sudėkite į dubenį su supjaustytomis daržovėmis.

Skanaus!