„Netgi etnografinėje kultūroje, ypač Vilniaus regione, mes turime patiekalą „lazankas“. Arba turime tokį priežodį „trinti lazankas“. Akivaizdu, kad pats pavadinimas yra kilęs nuo itališkos lazanijos. Paskui greičiausiai yra supaprastėjęs keliaudamas į etnografinę kultūrą“, – pasakoja istorikas Rimvydas Laužikas.

Kita iš Italijos atkeliavusi patiekalų grupė – tortai.

„Šiais laikais, kai kalbame apie tortus, galvojame apie sluoksniuotą pyragą. Anų laikų tortai buvo iš vienos ar kitos rūšies tešlos gaminamas dubuo. Į tą dubenį buvo dedamas įdaras, uždedamas dangtis ir kepama krosnyje“, – pasakoja istorikas.

Kaip atrodė pirmosios lazanijos ir pyragai, žiūrėkite laidos „Lietuvos kolumbai“ reportaže.