Prieš prasidedant didžiajam pasiruošimui atsiųstame pranešime spaudai mėsos tiekimo įmonė „Baltic Foods“ rekomenduoja šiais metais svečius pavaišinti net trimis gardžiais patiekalais: šventine įdaryta žąsimi, antimi su rūgščiais obuoliais ir salotomis su anties krūtinėle bei graikiniais riešutais. Kvieskite svečius ir savo artimuosius palepinkite dar neragautais receptais.

Šventinė įdaryta žąsis

Jums reikės:

1 vnt. žąsis
800 g ryžiai
Razinos
Abrikosai
Džiovintos slyvos
Žąsies kepenėlės, skrandis, širdis
Druska
Juodieji malti pipirai
Prieskoninės žolelės

Gaminimas:

Žąsį nuplauti, nupjaustyti sparnų galiukus, ištrinti medumi (tiek vidų, tiek išorę), įtrinti prieskoniais, česnaku ir dėti į šaldytuvą pasimarinuoti (geriausiai parą ar dvi). Apvirti ryžius, atvėsinti, į juos suberti nuplikytas razinas, sudėti abrikosus, slyvas. Smulkiai supjaustyti skranduką, širdelę, kepenėles ir berti į ryžius. Įberti druskos, pipirų, paukštienos prieskonių, mėgiamų prieskoninių žolelių.

Viską gerai išmaišyti ir kimšti į žąsį (prikimšti ir pagurklį) ir gerai užsiūti (geriau storesniu siūlu). Žąsį įdėti į keptuvą, įpilti karšto vandens ir pašauti į karštą 200 laipsnių orkaitę, vėliau temperatūrą sumažinti iki 170-180 laipsnių.

Reikia nepamiršti žąsį vis apšlakstyti, apversti, jei prisirinko per daug riebalų - nusemti (kepimo metu galima kelis kartus pradurti paukščio odą tarp kūno ir šlaunelių, nes tai riebiausia žąsies vieta).
Kepimo laikas priklauso nuo žąsies dydžio ir amžiaus, galima patikrinti pradūrus storiausią vietą - jei išbėga skaidrus skystis, vadinasi iškepė.

Jei lieko įdaro, jį sudėtie į foliją ar kepimo rankovę, kartu įdėti kakliuką, sparnelių galiukus, įpilkite jau pradėjusios kepti žąsies riebalų ir dėti šalia žąsies kepti.

Kepta antis su rūgščiais obuoliais

Jums reikės:

1,5 kg antis
500 g rūgštesni obuoliai
1 stiklinė grietinė
100 g riešutai
pagal skonį druska
pagal skonį juodieji malti pipirai
pagal skonį raudonieji pipirai

Gaminimas:

Kepimui paruoštą antį nuplaukite ir išdžiovinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite orkaitėje, kartkartėmis paliedami ją išsiskiriančiomis sultimis. Obuolius supjaustykite ketvirčiais ir išėmę antį iš orkaitės prikimškite jų į vidų. Toliau kepkite, laistydami pačios anties sultimis. Grietinę sumaišykite su smulkintais riešutais.

Po pusantros valandos antį vėl išimkite iš orkaitės, ištepkite grietine su riešutais ir toliau kepkite iki galo. Papuoškite antį žalumynais ir pomidorų griežinėliais.

Salotos su kepta anties krūtinėle ir graikiniais riešutais

Jums reikės:

200g keptos anties krūtinėlės;
150g salotų (gražgarsčių ir špinatų);
gabalėlio šviežio agurko;
30g graikinių riešutų.

Padažui:

3v.š. alyvuogių aliejaus;
1v.š. grūdėtųjų garstyčių;
1v.š. raudonojo vyno acto;
1v.š. citrinų sulčių;
1a.š. medaus;
druskos, juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Lėkštėje išdėliokite salotas, pusžiedžiais pjaustytą agurką, anties krūtinėlę – plonais griežinėliais. Ant viršaus užberkite sausoje keptuvėje paskrudintus ir smulkintus graikinius riešutus. Padažui išvardintus ingridientus išmaišykite dubenėlyje ir apipilkite salotas.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją