Rinkimuose buvo iškelta ir antroji – liberalo Eugenijaus Gentvilo – kandidatūra.

Remiantis Seimo Statutu, Seimo pirmininkas renkamas slaptu balsavimu. Išrinktu laikomas tas kandidatas, už kurį balsą atidavė daugiau kaip pusė balsavusių Seimo narių.

Už V. Pranckietį balsavo 93 Seimo nariai, už E. Gentvilą - 36 parlamentarai ir dar 11 biuletenių buvo sugadinti.

Naujasis Seimo pirmininkas yra naujokas Seime: jis nėra dirbęs šioje institucijoje nė vienos kadencijos, tačiau kolegos giria V. Pranckietį kaip kuklų ir tolerantišką asmenį. Pats V. Pranckietis taip pat didžiuojasi pristatomas kaip tolerantiškas žmogus ir dažnai kalba apie tai, kad Seime reiktų vengti patyčių. Visa V. Pranckiečio politinė veikla yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, tačiau į partijos valdybą ir tarybą jis pateko tik 2014 m. Tais metais taip pat buvo išrinktas partijos pirmininko pavaduotoju.

Paskelbus balsavimo rezultatus Seime, V. Pranckietis ir E. Gentvilas apsikabino. Naujam Seimo vadovui buvo įteiktos gėlės, tik konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis juokavo, kad gėlių iš konservatorių nebus, mat agronomas V. Pranckietis gali jas pradėti genėti.

V. Pranckietis: žiniasklaidoje esu pristatomas kaip tolerantiškas

Prisistatydamas V. Pranckietis dėkojo tiems Seimo nariams, kurie iškėlė jo kandidatūrą. Tačiau po padėkų valstietis žaliasis peršoko prie savo patirtis, kaip nepriklausomybės pradžioje stažavosi JAV Konektikuto universitete: „Koks tai buvo kontrastas! Kartais atrodė neįsivaizduojama realybė. Ten mane priėmė ir globojo lietuvių bendruomenės nariai, palikę Lietuvą dar karo metais. Kaip stipriai jie tikėjo Lietuva, kaip stipriai išlaikė lietuvišką kultūrą. Žmonės, keturiasdešimt metų atskirti nuo tėvynės, ne tik šoko tautinius šokius, rengė „Amerikos balso" laidas, kurios mums buvo labai svarbus informacijos šaltinis, bet ir rinko labai svarbią paramą Lietuvos universitetams, jauniems mokslininkams, suteikė galimybes paliesti mokslą kitame pasaulyje".

V. Pranckietis sako tuomet gavęs pirmąją demokratijos pamoką, esą ne valstybė turi duoti piliečiui, bet pilietis turi duoti ką nors savo šaliai. Kuo tai susiję su Seimo darbu, kandidatas į Seimo pirmininkus nedetalizavo.

„Dabar žiūrėdamas į Lietuvą labai ja gėriuosi, tačiau tuo pačiu suprantu: esame dar jauni, vis dar stipriai turime augti. Spręsti ne tik šių dienų problemas, bet ir nuspėti ateinančias. Šiandien salėje susirinko šimtas (tikėtina, kad 141 turėtų būti) teisėtai išrinktas tautos atstovas. Šalies gyventojai pasirinko ir patikėjo savo ateitį mums. Todėl šiandien mes visi drauge esame įpareigoti kurti naują Lietuvos istorijos puslapį", - svarstė V. Pranckietis.

Jis neužmiršo paminėti, kad naujas istorijos puslapis turi būti kuriamas kartu su tautinėmis mažumomis. Kandidatas užsiminė ir apie „prarastuosius štetlus", tai yra miestelius, kuriuose žydai sudarė didžiąją gyventojų dalį. Kaip žinoma, Holokausto metu Lietuvoje buvo sunaikinta didžioji žydų bendruomenės dalis. Štetlų paminėjimas V. Pranckiečio kalboje galėjo simbolizuoti, kad naują puslapį Lietuva turi rašyti prisimindama senuosius puslapius.

V. Pranckietis naują Seimą vadino „vilties Seimu", mat jame dirbs daug naujų Seimo narių.

Po kandidato į Seimo pirmininkus kalbos sekė Seimo narių klausimai. Konservatorius Mantas Adomėnas teiravosi, kodėl „tikrasis galios centras" lieka nuošalyje nuo visų vadovaujančių postų. Jis referavo į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininką Ramūną Karbauskį, kuris ketina užimti tik frakcijos seniūno pareigas. Tai gana neįprasta partijų lyderiams.

„Ar tai atitinka skaidrumo dvasią, kurią jūs siekiate Seime įgyvendinti?" - klausė M. Adomėnas.

„Manau, kad partijos pasirinkimas buvo dar nulemtas ir kitų reikšmingų priežasčių. Ir viena iš jų, manau, kad tai, ko mes pasigendame Seime. Man teko jau susipažinti su savo dosjė žiniasklaidoje ir ten esu pristatomas kaip tolerantiškas žmogus. Pokyčių Seimas atnešė kintančią tvarką į Seimą. Partijos galios centras neturi būti įkeltas į Seimo vadovybę, nes Seimo pirmininkas turi tarnauti ne vienai partijai, o tarnauti visam Seimui", - lėtai sakė V. Pranckietis.

Kaip žinoma, pagal Seimo Statutą, išrinktas Seimo pirmininkas turi stabdyti savo narystę frakcijoje. Bet ši norma dažnai laikoma pertekline, mat Seimo pirmininkai dažnai lieka partijų nariais.

E. Gentvilas: negalvokite, kad man tai iššūkis

Prisistatymo kalbą E. Gentvilas pradėjo pasakojimu apie buvusį Seimą, kuriame atstatydinus Vydą Gedvilą buvo renkamas naujas Seimo pirmininkas. Tuomet E. Gentvilas oponavo Loretai Graužinienei.

„Nebuvo jokios bėdos, kad Seimas tada manęs neišrinko, aš surinkau keturiasdešimt kelis balsus, mano žavi oponentė L. Graužinienė tapo Seimo pirmininke. Nesakau, kad kažkokios baisios bėdos Lietuvoje atsitiko, tačiau Seimo prestižas, Seimo pirmininko institucijos prestižas tikrai nepakilo", - sakė E. Gentvilas.

Viktoras Pranckietis

Politikas šįkart sako visiškai nepažįstantis oponento V. Pranckiečio, bet išsakė jam palankumą: E. Gentvilas sako, kad apie V. Pranckietį girdėjo tik gerus atsiliepimus.

„Šiandien aš kandidatuoju ir negalvokite, kad man tai yra kažkoks iššūkis. Aš gyvenime ir politikoje turėjau daug iššūkių", - sako politikas.

Jis sakė kandidatuojantis į Seimo pirmininkus, kad pasirinkimas nebūtų tik iš vieno asmens.

Prisistačius kandidatams parlamente vyko diskusija. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas ir frakcijos seniūnas G. Landsbergis teigė iš V. Pranckiečio neišgirdęs jokių konkrečių tikslų, kuriuos jis ketina pasiekti. Pasak politiko, V. Pranckiečio kalboje viskas tarsi „išplaukę", todėl jam kur kas geriau atrodė E. Gentvilo kandidatūra.

Liberalas Kęstutis Glaveckas sakė, kad gerbs bet kurį išrinktą Seimo pirmininką.

Valstietis žaliasis Tomas Tomilinas agitavo visus balsuoti už V. Pranckietį ir kandidatą apibūdino kaip itin kuklų: „Jis šiemet tapo profesoriumi, bet mes praktiškai apie tai nesužinojom. Nes žmogus yra kuklus ir nesipuikuoja tuo titulu. Bet jūs turit tai žinot".

Dar vienas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Viktoras Rinkevičius irgi ragino balsuoti už V. Pranckietį, kurį netyčia pavadino Viktoru Pranciškumi. Pasak V. Rinkevičiaus, V. Pranckietį reikia rinkti, nes jis „ne iš klano".

Pirmadienį bus renkami ir Seimo pirmininko pavaduotojai. Preliminariais duomenimis, pirmąja Seimo pirmininko pavaduotoja turėtų tapti valstietė žalioji Rima Baškienė. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga deleguos į pavaduotojus dar vieną atstovą Arvydą Nekrošių.

Socialdemokratai į šias pareigas deleguoja Algirdą Butkevičių ir Gediminą Kirkilą, kuris taip pat turėtų vadovauti Europos reikalų komitetui.

Nuo opozicijos Seimo pirmininkui turėtų talkinti konservatorė Irena Degutienė. Tačiau Seimo pirmininkų pavaduotojų kandidatūroms turės pritarti visas Seimas.

Seimo pirmininko pavaduotojai irgi renkami slaptu balsavimu.