Iš tiesų citrinose – tūkstančiai naudingų ypatybių, kuriomis maksimaliai naudojamasi Indijoje. Įdomu, kaip? Paaiškinsime. Citrinose gausu vitaminų C ir B, taip pat citrinos rūgšties ir mineralų, kalcio, fosforo. Tai svarbiausios maistingos medžiagos, kurių reikia organizmui, kad jis tinkamai funkcionuotų.

Citrina – galingas antioksidantas, trukdantis organizme kauptis kenksmingoms medžiagoms. Tai užtikrina tinkamą žarnyno funkcionavimą, gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių pūtimo. Be to, citrina spartina medžiagų apykaitą, ypač suvalgius citrinos ryte ir užgėrus šiltu vandeniu.

Žodžiu, naudos iš citrinų daug. Tiesa, yra būdas sustiprinti teigiamą citrinų poveikį – pasitelkus indišką receptą, kuris naudojamas net Šiaurės Afrikoje. Koks tai receptas? Citrinų fermentavimas. Dėl rūgimo ir dėl druskos citrinose susidaro dar daugiau fermentų, vitaminų ir mineralų, tad citrinos tampa tris kartus naudingesnės ir veiksmingesnės.

Kas gi yra citrinų rauginimas?

1.Pasiruoškite stiklainį, kurį dėsite citrinas – išplaukite ir palikite išdžiūti.

2.Paimkite 4–5 citrinas (geriausia organines), kruopščiai jas nuplaukite, į vandenį įbėrus sodos.

3. Kiekvieną citriną poroje vietų įpjaukite ir užberkite druskos. Dabar stipriai įspauskite druską, kad ji pasiektų audinį.

4. Į stiklainį įberkite saują rupios druskos, tada dėkite citrinas į stiklainį, vieną prie kitos prispauskite. svarbiausia – įberti kuo daugiau druskos tarp sluoksnių. Uždarykite stiklainį, tegu citrinos tris dienas rūgsta – ne saulėje, o sausoje, gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių.

Po trijų dienų galima valgyti citrinas. Galima dėti jų į patiekalus, pagardint arbatą ir įvairius gėrimus. Dėl sūraus ir rūgštaus skonio jos aromatizuos daržoves.

Bet fermentuotos citrinos ne tik skanios – jose daug vitaminų ir naudingų medžiagų, kurios saugos skrandį ir žarnyną. Juk sutrikęs virškinimas gali sugadinti visą dieną. Be to, būtent dėl antioksidantų, o druskai veikiant kaip stiprikliui, jūsų oda gali tapti lygi, spindinti, išvalyta nuo odos riebalų ir elastinga. Taigi atrodysite jauniau. Galiausiai citrinos – puiki kraują atstatanti ir dezinfekuojanti priemonė, kuri mažina gliukozės lygį kraujyje.

Akivaizdu, kad tai veiksminga antibakterinė, antiseptinė priemonė.
Citrinos su druska mažina kraujospūdį, gydo nuospaudas, jomis gydo dantenų uždegimą, artritą ir reumatą, išsiplėtusias venas, peršalimą, gripą...

Vasarą geriau naudoti šias citrinas su karšta arbata, kuri apvalys kvėpavimo takus. Išimkite citriną iš stiklainio, nuplaukite druskos perteklių ir valgykite po nedidelį gabalėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)