Spanguolės nuo seno laikytos tradicinėmis uogomis Rytų Europoje, bet šiais laikais amerikiečiai šių uogų suvalgo kur kas daugiau nei šios Europos dalies gyventojai. Tenka pripažinti, kad JAV gyventojai elgiasi teisingai, nes šios uogos itin naudingos sveikatai – jose gausu vitaminų ir mikroelementų.

Pagal biologiškai aktyvių medžiagų ir mineralinių druskų kiekį spanguolės – vienos sveikatai naudingiausių laukinėje gamtoje augančių uogų. Spanguolės pasižymi priešuždegiminiu, antibakteriniu, iš esmės organizmą stiprinančiu ir žaizdas gydančiu poveikiu, didina kapiliarų elastingumą ir jų sienelių tvirtumą, gerina apetitą.

Po sniegu žiemojančios uogos ne tik nepraranda gerųjų savybių, bet ir tampa saldesnės. Uogoms per žiemą išlikti padeda jų sudėtyje esantis natūralus konservantas – benzoinė rūgštis.

Senovėje ruošiant maistą naudotos tiek šių uogų sultys, tiek ir jų minkštimas, kuris būdavo džiovinamas krosnyje, o tada plikomas arbatos pavidalu arba naudojamas kaip raudonos spalvos maistinis dažiklis. Iš spanguolių sulčių būdavo ruošiami įvairūs gėrimai.

Be to, verta prisiminti, kad rūgštūs spanguolių pagrindu paruošti gėrimai puikiai tinka pagirioms lengvinti. Spanguolių morsas – viena veiksmingiausių natūralių karščiavimą mažinančių priemonių.
Žiemai spanguolės šaldomos, iš jų verdamos uogienės ir džemai.

Šviežių spanguolių uogų dedama raugiant kopūstus, jos puikiai tinkamos salotoms gardinti. Iš spanguolių galima paruošti padažą, kuris puikiai dera su mėsos patiekalais. Spanguolių padažas itin derės su jautiena, ėriena, kalakutiena, antiena ir netgi žvėriena.
Kaip ir iš kitų uogų iš spanguolių ruošiami įvairūs desertai. Iš šių uogų ruošiamas pyragų įdaras, ledai, putėsiai ir želė.

Spanguolės cukruje – vienas populiariausių sovietinių laikų saldumynų. Šiuos skanumynus šeimininkės ruošdavo ir namuose: uogas aptepdavo kiaušinių baltymais (500 g spanguolių – 1 kiaušinio baltymas), o tada apvoliodavo persijotoje cukraus pudroje.

Itin gardus ir spanguolių bei medaus gėrimas, kuriam paruošti prireiks 1 l vandens, 1 stiklinės spanguolių, 2 gvazdikėlių, cinamono, muskato riešuto ir 2 šaukštų medaus. Spanguoles perrinkite ir kruopščiai nuplaukite, tada 2-3 min. panardinkite į verdantį vandenį. Perkelkite uogas į kiaurasamtį, tada jas suberkite į puodą ir sutrinkite. Supilkite vandenį, suberkite prieskonius ir užvirinkite. Nuovirą perkoškite, sudėkite medų ir palikite pastovėti 2 val. Gėrimą gerkite atvėsintą arba pašildytą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)