Taip yra dėl to, kad dažnas vengia užsidėti šalmą. DELFI nusprendė įsitikinti, kokia pačių dviratininkų nuomonė apie šalmus ir ar tikrai bešalmių gatvėse daugiau.

Oranžiniu miesto dviračiu riedantis vilnietis tikino, kad šalmo svarbą kelyje supranta. „Jeigu važiuoji į darbą, tai neturi šalmo, kaip aš dabar pavyzdžiui. Bet jeigu važiuoji kažkur savaitgalį, tai manau kiekvienas turėtų rūpintis savo saugumu”, - sakė jis.

Kita dviračiu su savo pirkiniais važiavusi moteris turėjo kiek kitokią nuomonę: „Aš manau, jog vaikai ir nesubrendę tikrai turėtų dėvėti šalmus, o šiaip jau miesto sąlygomis gal ir nebūtina. Nemanau, kad tai turi būti privaloma, nes tai nepaprastai nepatogu tokią karštą dieną”.

Nors Kelių eismo taisyklėse rašoma, kad vaikams šalmas privalomas, o suaugusiems tik rekomenduotinas, medikai pastebi, kad šalmo nedėvėjimas avarijos metu kainuoja itin brangiai. Sporto medicinos gydytojo Kęstučio Linkaus teigimu, galvos traumos yra vienos pavojingiausių. „Kaukolė būtent saugo mūsų smegenis ir bet koks smūgis į galvą gali sukelti nuo smegenų sutrenkimo iki kraujo išsiliejimo į smegenis ir aišku staigią mirtį”, - pasakojo specialistas.

Tuo tarpu patyrusiems dviratininkams profesionalams klausimų dėl šalmo nei nekyla – tai būtinybė. Anot Dviračių sporto mėgėjų asociacijos steigėjo Vitalio Vareikio, pavojai tyko net ir profesionalius dviratininkus.

„Net profesionalų traumos vyksta pačiose paprasčiausiose vietose. Tarkime, sustojus prie perėjos dažnas nugriūva ant šono ir rimtai susitrenkia galvą. Man buvo panašiai. Ramiame posūkyje slystelėjo ratas, nugriuvau ir susižeidžiau”, - teigė dviratininkas profesionalas.

Dviratininkas pabrėžia, kad vien nusipirkti ir bet kaip ant galvos užsidėti šalmo neužtenka. Netaisyklingai uždėtas šalmas nuo rimtų traumų gali ir neapsaugoti. Svarbu šalmą užsidėti taip, kad nuo antakių iki galvos būtų maždaug vieno arba dviejų pirštų tarpas. Taip pat šalmą reikia prisiveržti taip, kad jis sukiojant judėtų su galvos oda.

Kelių eismo įvykių statistika susijusi su dviratininkais neramina, tad pasirūpinti savo saugumu būtina patiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)