DELFI siūlo pažiūrėti į būsimą Jungtinės Karalystės ministrę pirmininkę iš arčiau. Štai atsakymai į šiuo metu aktualiausius klausimus, susijusius su šios politikės asmenybe.

Kas ji?

Theresa Mary May – Jungtinės Karalystės (JK) parlamento narė, Meidenhedo atstovė.

Gimė 1956 m. spalio 1-ąją Istborne, Sasekse, mokėsi Holton Park mergaičių mokykloje, vėliau – Oksfordo Šv. Hugo koledže (studijavo geografiją).

JK parlamente Th. May nuo 1997 m. ir šiuo metu yra ilgiausiai per pastaruosius 50 metų Vidaus reikalų ministro pareigas einantis asmuo, rašo „The Telegraph“.

Ar taps ministre pirmininke?

Theresa May

Po šiuo metu JK energetikos ministrės postą užimančios Andrea Leadsom pasitraukimo iš kovos nelieka beveik jokių abejonių, kad būtent Th. May taps naująja JK ministre pirmininke.

Didelio atgarsio susilaukė A. Leadsom komentaras, kai ši pareiškė esanti geresnė kandidatė į šį svarbų postą nei Th. May, nes yra mama.

Dabar bus sprendžiama, ar vienintelė likusi kandidatė į JK ministro pirmininko postą gali užimti postą be 150 tūkst. partijos narių balsavimo.

Jei toks sprendimas bus priimtas, Th. May taps antrąja moterimi britų istorijoje, kuri užims šį postą (pirmoji – Margaret Thatcher).

Kas jos vyras?

Th. May yra ištekėjusi už Philipo May. Sutuoktiniai vaikų neturi.

Th. May – iš tiesų labai rami moteris britų politikos pasaulyje. Vidaus reikalų ministrė išmintingai pasielgė tuo metu, kai JK apėmė referendumo dėl išstojimo iš Europos Sąjungos karštinė. Ji liko nuošalyje ir leido įvykiams klostytis savaime.

Santūrumas Th. May padėjo išvengti atitolimo nuo „Brexit“ šalininkų torių, o viešosios nuomonės apklausos rodo, kad jos reputacija geresnė nei kai kurių potencialių jos konkurentų rezultatai.

Interviu BBC ji leido suprasti, kuria kryptimi būtų judama, jei ji iškovotų norimą postą. Th. May aiškiai išreiškė paramą tolesnei reformai dėl ES laisvo judėjimo taisyklių.

Aistra batams

Kaip rašo Dailymail.co.uk, Th. May yra žinoma kaip aistringa batų mylėtoja, kurią gali sutikti avint tiek auksinius aukštakulnius, tiek leopardiniais raštais margintus batelius.

Iki politikos

Gimusi anglikonų pastoriaus šeimoje Th. May karjerą pradėjo Anglijos banke, vėliau dirbo Mokėjimo ir atsiskaitymo paslaugų asociacijoje (APACS), kol galop tapo parlamentare.

Politinę karjerą ji pradėjo klijuodama vokus vietinėje Konservatorių asociacijoje. 1986–1994 m. ji buvo Londono Mertono rajono tarybos narė.

Theresa May

Garsiausia citata

„Žinome, kad mažai apmokamus darbus dirbančiųjų atlyginimai dėl imigracijos dar labiau mažinami, o kai kurie žmonės apskritai netenka darbo.“

Svarbiausi faktai

1999–2010 m. – įvairios pareigos šešėliniame kabinete.
2002 m. tampa Konservatorių partijos, pasak jos, „itin nemalonia laikomos partijos“, pirmininke.
2010–2012 m. yra už lygias moterų galimybes kovojanti ministrė. 2010 m. jai skiriamas vidaus reikalų sekretorės postas: pagrindine jos užduotimi tampa policijos reforma ir imigrantų kontrolė.
2012 m. užkerta kelią programišiaus Gary‘io McKinnono išdavimui JAV, tvirtindama, kad taip būtų pažeistos žmogaus teisės.
2014 m. tampa ilgiausiai per 50 metų vidaus reikalų sekretorės pareigas einančia politike.
2016 m. laikoma labiausiai tikėtina kandidate pakeisti Davidą Cameroną ir eiti Konservatorių partijos lyderės bei ministrės pirmininkės pareigas.

Theresa May ir Elizabeth II

Patirtis politikos srityje

1986–1994 m. – Londono Mertono rajono tarybos narė.
1992 m. – kandidatė į Parlamentą Šiaurės Vakarų Darame.
1994 m. – kandidatė į Parlamentą Barkinge.
Nuo 1997-ųjų iki dabar – Parlamento narė iš Meidenhedo.
1999–2001 m. – šešėlinio kabineto švietimo reikalų sekretorė.
2001–2003 m. – šešėlinio kabineto transporto reikalų sekretorė. 2002–2003 m. – Konservatorių partijos pirmininkė.
2003–2004 m. – šešėlinio kabineto transporto reikalų sekretorė.
2004–2005 m. – šešėlinio kabineto kultūros ir sporto reikalų sekretorė.
2005–2009 m. šešėlinio kabineto Bendruomenių rūmų lyderė.
2009–2010 m. – šešėlinio kabineto darbo ir pensijų reikalų sekretorė.
Nuo 2010 m. iki dabar – vidaus reikalų sekretorė.

Kitokio darbo patirtis

1977–1983 m. – pareigos Anglijos banke.
1985–1995 m. – pareigos mokėjimų tarpuskaitos paslaugų asociacijoje.

Th. May yra numatoma D. Camerono įpėdinė, eisianti Konservatorių partijos ir Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės pareigas.

Theresa May ir Davidas Cameronas

Kovodama dėl lyderio pozicijų ji sulaukė didžiulės savo partijos paramos. Paskutiniu balsavimo dėl ministro pirmininko posto etapu ji surinko 199 balsų ir nurungė 84 gavusią A. Leadsom. Liepos 11 d. A. Leadsom pasitraukė iš kovos, palikdama Th. May vienintele galima kandidate.

Balsas ES referendume – prieš „Brexit“

Th. May tvirtina esanti pajėgi derybininkė, galinti susitarti Briuselyje dėl Didžiajai Britanijai palankių sąlygų, kai bus pradėta kalbėti apie „Brexit“. Pasak jos, tai gali įvykti jau kitais metais.

Th. May per savo karjerą ne kartą pavyko laimėti rinkimus nugalint keletą kandidatų. Šešėliniame kabinete jai neteko eiti tik užsienio reikalų ir iždo sekretorės pareigų. Ji yra ilgiausiai vidaus reikalų sekretorės pareigas ėjusi politikė po Henry‘io Matthewso 1892-aisiais. Šiame poste ji išsilaikė nuo 2010 m. gegužės mėn.

Save ji vadina išsišokti nemėgstančia ministre, gebančia kovoti ir pasiekti savo, nesvarbu, ar tai būtų susiję su radikalaus dvasininko Abu Qatato deportavimu į Jordaniją, ar su JAV pasipiktinimą sukėlusiu veiksmų, nukreiptų prieš programišių G. McKinnoną, nutraukimu.

„Mano pranašumas akivaizdus: juk esu Theresa May – mano manymu, tinkamiausia šios šalies vadovė“, – tvirtina Th. May 2016 m. birželio 30 d.