Kaip šį augalą panaudoti virtuvėje, pasakoja „Sezoninės virtuvės“ tinklaraščio ir kulinarinių knygų autorė, dviejų vaikų mama ir „RIMI šeimos pietų“ projekto partnerė Renata Ničajienė dalinasi mamos dienos pusryčių receptais, kuriuos lengvai vieni ar su tėvelių pagalba savo mamoms galės paruošti mažyliai.

„Dilgėlės – vieni pirmųjų laukinių šviežių augalų, kuriuos galima valgyti ir drąsiai naudoti gaminant maistą. Kol daržuose dar tik dygsta žalumynai, salotos ir špinatai, laukinės dilgėlės gali juos puikiai pakeisti. Jos neturi stipriai išreikštų skoninių savybių, tačiau termiškai apdorotos skoniu jos primena špinatus“, – sako kulinarė, naujos knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“ autorė Renata Ničajienė.

Anot kulinarės, jau nuo seno dilgėlių naudą atrado mūsų seneliai. Jose gausu mūsų organizmui naudingų medžiagų – vitamino C ir mineralinių medžiagų – geležies, kalio, magnio. O paruošti patiekalus su šiuo augalu – itin paprasta.

„Geriausia rinkti jaunas dilgėles švarioje teritorijoje, dar iki jų žydėjimo. Nuskintas dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, kad jos nesikandžiotų ir iš karto perlieti šaltu vandeniu, kad išliktų skaisčiai žalios spalvos. Jų panaudojimo būdų – begalė: galima troškinti kartu su daržovėmis, įmaišyti kepant omletą, blynus, virti sriubas, maišyti su varške, įdaryti virtinius ar lietinius blynus“, – pasakoja R. Ničajienė.

(Receptai – iš naujos Renatos Ničajienės receptų knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“)

Žali lietiniai blynai su dilgėlėmis

„Šiuos blynus kepu jau ne pirmą pavasarį, kai tik vasarnamio patvoryje sužaliuoja pirmosios dilgėlės. Tai pikantiško skonio blynai, kuriuos galima valgyti su mėgstamais įdarais arba vienus, apibarstytus tarkuotu kietuoju sūriu. Jie užmaišomi kiek kitaip nei tradiciniai lietiniai blynai, t. y. pasitelkiant trintuvą“, – patarimais dalinasi „RIMI šeimos pietų“ projekto partnerė.

4 asmenims

30 min. ir brinkinimas

Reikės:

50 g šviežių jaunų dilgėlių
1 stiklinės pieno
1 stiklinės vandens
2 kiaušinių
50 g lydyto sviesto kepti
1,5 stiklinės speltų miltų
1 šaukštelio cukraus
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio citrinų sulčių

Patiekti:

tarkuoto kietojo sūrio
graikinio jogurto

Dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu, kad nesikandžiotų, ir perliekite šaltu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos. Jas stambiai supjaustykite ir sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat pilkite pieną ir vandenį. Viską gerai išplakite, kol dilgėlės susismulkins ir skystis nusidažys žaliai.

Į trintuvą supilkite lydytą sviestą, citrinų sultis, suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinius. Dar kartą įjunkite trintuvą. Galiausiai, suberkite miltus ir plakite, kol gausite vientisą blynų tešlą.

Prieš kepdami blynus tešlą nors pusvalandį palaikykite šaldytuve. Blynus su dilgėlėmis kepkite sausoje keptuvėje taip pat, kaip ir paprastus lietinius blynus. Prieš pildami į keptuvę tešlą, ją dar paplakite, kad būtų vientisa. Blynus kepkite ant vidutinės ugnies.

Vienai pusei apkepus blyną apverskite ant kitos, iškepusią pusę apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir šviežiai maltais pipirais ir blyną perlenkite pusiau. Blynų galite ir nebarstyti tarkuotu sūriu, paprasčiausiai iškepusius sudėkite vieną ant kito ir patiekite su graikiniu jogurtu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)