Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad laikinai nuo pareigų policijoje nušalinta R. Krasauskienė pagrįstai buvo nuteista, o jai skirta 300 MGL (11 tūkst. 298 eurų) bauda nėra per didelė.

Be to, iš pareigūnės taip pat yra konfiskuoti pinigai, kuriuos ji per kelis kartus gavo kaip kyšį – 2 tūkst. 606 eurų.

Lietuvos apeliacinis teismas taip pat nutarė, kad pagrįstai tuo pačiu nuosprendžiu nuteistas ir dailiųjų bei juvelyrinių spalvotųjų metalų dirbinių projektavimo, gamybos ir prekybos įmonės „Alpera“ direktorius Paulius Maciulevičius – jam skirta 200 MGL (7 tūkst. 532 eurų) bauda.

Nuosprendis įsiteisėjo nuo pat jo paskelbimo, todėl R. Krasauskienė turėtų būti atleista iš policijos – dėl policijoje vykdomos reorganizacijos ji nuo sausio 1 d. Buvo paskirta Vilniaus 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vadove. Šias pareigas moteris būtų ėjusi, jeigu teismas ją būtų išteisinęs.

Bet, kaip pabrėžė apkaltinamąjį nuosprendį galioti palikusios teisėjų kolegijos pirmininkas Valdimaras Bavėjanas, byloje buvo surinkta pakankamai duomenų apie tai, kad P. Maciulevičius davė, o R. Krasauskienė – paėmė kyšį. Anot teisėjo, R. Krasauskienė, kuri buvo atsakinga už viešuosius pirkimus Vilniaus policijoje, neformaliai bendravo su verslininku, rūpinosi, kad šis laimėtų konkursus, o kartą, kai buvo paskelbtas konkursas piniginėms pagaminti, „Alpera“ jas jau pagamino, nors dar net nebuvo paskelbti kokurso rezultatai.

R. Krasauskienė ir P. Maciulevičius siekė, kad jiems būtų panaikintas apkaltinamasis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis.

Teismas yra nustatęs, kad P. Maciulevičius per du kartus pareigūnei perdavė 9 tūkst. Lt – tai jis nurodė ikiteisminio tyrimo metu, nors šių savo žodžių teisminio nagrinėjimo metu išsižadėjo. Anot teismo, taip verslininkas bandė sušvelninti savo padėtį.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad R. Krasauskienę Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas buvo paskyręs Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pavaduotoja.

Dar 2012 m. gegužę sostinės policija nusprendė įsigyti suvenyrų su policijos simbolika, todėl buvo paskelbtas viešasis pirkimas apklausos būdu. Netrukus Valdymo organizavimo skyriaus viršininkė P. Maciulevičiui pasiūlė laimėti konkursą dėl Vilniaus apskrities VPK suvenyrinio ženklo piniginėje ir ženklelio odos pakaitalo dėžutėje pagaminimo.

Už tai iš verslininko ji pareikalavo 6 tūkst. litų kyšio. Verslininkas su tokiu reikalavimu sutiko ir pinigus sumokėjo.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tai – ne vienintelis kartas, kai R. Krasauskienė susigundė pinigais. Ji iš to paties verslininko anksčiau buvo pareikalavusi 3 tūkst. Lt kyšio už tai, kad jo vadovaujama bendrovė laimėtų Vilniaus apskrities VPK vykdomą viešąjį pirkimą apklausos būdu dėl laikrodžių, ant kurių turėjo būti išgraviruotas Lietuvos policijos ženklas, įsigijimo.

Šiuos pinigus, įtariama, skyriaus viršininkė gavo spalio mėnesį.

Šie galimi nusikaltimai buvo atskleisti tiriant kitus nusikaltimus policijoje – buvo tiriama, kaip per metus vienam vertimų biurui buvo sumokėta daugiau kaip 40 tūkst. Lt permoka.