Lieknieji Gurmanai turi du paprastus atsakymus - gaminkime skaniai ir pagal mūsų lieknėjimo programą. Tačiau daugelis mano, kad lieknėti skirtas maistas yra paprasčiausiai netinkamas šventinei savaitei. Noriu nesutikti ir pasiūlyti išsikepti burnoje tirpstančios kiaulienos nugarinės su obuolių padažu ir puikaus bulvių ir morkų garnyro.

Kiaulienos nugarinė su obuolių padažu

Kiaulienos nugarinė (4 asmenims perku 1.2 kilogramo)
5-7 vidutinio dydžio obuolių
Rozmarino (šviežio arba džiovinto)
4 skiltelių česnako
Druskos
Pipirų
Aliejaus

Kiauliena, obuoliai, rozmarinas ir česnakas yra kaip trys muškietininkai su D’Artanijanu. Na, šita kombinacija tikrai džiugina mano skonio receptorius.

Kiaulieną gerai įtriname trintu česnaku ir rozmarinu. Gerai apkepame ant kaitrios keptuvės - svarbu, kad ant kiaulienos, prieš pašaunant į orkaitę, atsirastų šiek tiek spalvos. Dedame į kepimo indą ant nuluptų ir stambiais gabaliukas supjaustytų obuolių, ir kepame 200 C temperatūroje 1 valandą ir 10 minučių (maždaug 1 valandą kepame 1 kilogramą) - mėsa buvo sultinga ir išlaikė savo tekstūrą. Arba galime kepti gerokai ilgiau (apie 2 valandas) ir žemesnėje temperatūroje (160 - 180 laipsnių), tada mėsa taps trapesnė ir minkštesnė.

Iškepus leidžiu mėsai atvėsti ir tada serviruoju su iškepusiais obuoliais (na, veikiau obuolių koše). Puikus skonis ir puikus prieskonių derinys. Šis kepsnys puikiai dera su bulvių ir morkų garnyru.

Bulvių ir morkų garnyras

Bulves ir morkas nuskutu (arba palieku su žievele) ir išverdu (tiek, kad būtų minkštos, bet neperverdu), nugarinu, leidžiu atvėsti ir apdžiūti. Orkaitę įkaitinu iki 180 C. Sudedu jau apdžiūvusias bulves ir morkas į kepimo indą. Bulves spaudžiu nykščiu – “sugniuždau”, tik šiek tiek, kad bulvės turėtų daugiau briaunų apkepti, bet neturėtų sutrupėti. Apšlakstau alyvuogių aliejumi, pabarstau druska, įmetu keletą rozmarino šakelių ir pašaunu į orkaitę 40 minučių.

Pabaigoje, jeigu ant bulvių ir morkų nėra susidariusi rusva plutelė, padidinu orkaitės temperatūrą iki aukščiausios ir pakepu dar keletą minučių. Labai skanu, paprasta ir tinka prie šventinės vakarienės.

Gražių švenčių!
Martynas