Tiršti kokteiliai, gaminami trintuvu sutrinant daržoves, vaisius, žalumynus, riešutus ir kitus dietinius produktus, pirmiausia naudingi tuo, jog yra lengvai virškinami ir iš karto suteikia energijos.

Antra, lygiai tokiu pačiu tempu jie aprūpina organizmą ląsteliena ir vitaminais, o jūsų odą priverčia švytėti. Svarbiausia, kad šie kokteiliai niekada neatsibos: skanius ir maksimaliai naudingus sveikatai variantus galima sugalvoti bet kuriam paros laikui ir įvairių gastronominių pomėgių žmonėms.

Pateikiame geriausius kokteilių receptus, kurie suteiks žvalumo rytais, aprūpins energija prieš sporto treniruotę ir pakeis vakarienę.

Rytui

Žaliasis kokteilis (2 porcijos)

Sauja špinatų lapelių;
6 salotų lapai;
1 saliero stiebas;
1 kriaušė;
1 bananas;
Laimo sultys;
1,5 stiklinės vandens.

Visas sudėtines dalis nuplaukite, supjaustykite ir sutrinkite trintuvu iki vienalytės masės. Kokteilis paruoštas!

Žaliasis kokteilis yra idealus variantas rytui, galintis pažadinti ir be kavos. Gėrimai su žalumynais padeda apsivalyti ir atsinaujinti ląstelėms, kelia hemoglobiną ir aprūpina organizmą būtinais mineralais ir vitaminais. Tegu jūsų negąsdina „žolinis“ šio kokteilio pobūdis: netgi sutrynus 40 proc. žalumynų ir 60 proc. vaisių, dominuoja pastarųjų skonis. Vienintelė svarbi sąlyga – naudoti tik sunokusius bananus, kurie turi malonaus saldumo.

Migdolinis kokteilis (1 porcija)

Sauja nekepintų migdolų;
1 stiklinė vandens;
3 datulės be kauliukų (arba šaukštelis medaus);
½ arb. š. cinamono;
5 - 8 šviežių mėtų lapeliai.

Iš vakaro migdolus užmerkite vandenyje. Ryte juos nuplaukite ir įpylę stiklinę vandens gerai sutrinkite trintuvu. Gautą pieną perkoškite, supilkite atgal į trintuvo indą ir dar kartą pertrinkite su datulėmis, cinamonu ir mėtų lapeliais, kol masė taps vienalytė.

Kokteilį galima atšaldyti įdėjus į šaldiklį ar pridėjus ledukų, arba gerti iš karto, papuošus cinamono lazdele ar skiltele kokoso.

Šis kur kas sotesnis pusryčių variantas turėtų patikti tiems, kas yra įpratę rytais valgyti jogurtą. Kokteiliai su riešutų pienu suteikia sotumo, tačiau nuo pat ryto neapsunkina skrandžio, o kalcis, magnis, fosforas, vitaminas E ir cinkas, kurių turi migdolai, yra pasisavinami geriau, nes riešutai būna išmirkyti. Kartu su datulėmis toks kokteilis yra idealus užkandis prieš intensyvią treniruotę ar įtemptą dieną.

Riešutų pienas gali tapti pagrindu bet kokiam maistingam kokteiliui. Jį galima ruošti iš stiklinės vandens ir bet kokių nekepintų riešutų ar sėklų: lazdyno riešutų, sezamų, aguonų, saulėgrąžų, moliūgo sėklų. Prieš trinant riešutus ar sėklas reikia kelias valandas pamirkyti, o sutrynus – perkošti per marlę ar sietelį.

Dienai

Kokteilis su avokadu (2 porcijos)

1 avokadas;
1 apelsinas;
1 bananas;
Pusės citrinos sultys;
Sauja petražolių lapelių;
1 stiklinė vandens.

Nulupkite bananą, apelsiną, supjaustykite vaisius kubeliais ir sudėkite juos į trintuvo indą kartu su avokado minkštimu, petražolių lapeliais ir citrinos sultimis. Įpilkite stiklinę vandens ir viską sutrinkite. Kai tik masė taps vienalytė, tirštas, sotus ir skanus kokteilis bus paruoštas.

Iš avokado gausite nemažai naudingų augalinių riebalų ir galėsite mėgautis kremine kokteilio konsistencija. Dar didesnis šio gėrimo privalumas – suteikti energijos neapsunkinant skrandžio. Vėliau nepabijokite išmėginti ir kitokius sudėtinių dalių derinius: apelsiną galima pakeisti mandarinais ar kiviais, o petražolių lapelius – špinatais.

Saulėtasis kokteilis (2 porcijos)

3 morkos;
2 žali obuoliai;
Gabaliukas imbiero šaknies (2 – 3 cm);
2 bananai;
1 apelsinas;
Sauja šviežių mėtų lapelių.

Iš morkų, obuolių ir imbiero pirmiausia išspauskite sultis, o tada sudėkite į jas pjaustytus bananus, apelsinus bei mėtų lapelius ir viską sutrinkite.

Nors savo skoniu šis kokteilis primena desertą, nepulkite jo gerti iš karto po pusryčių. Organizmas jums padėkos, jeigu šį vitaminų užtaisą gaus praėjus 3 val. po paskutinio valgio.

Ir pagaliau pamilkite imbierą: jis ne tik suteikia kokteiliui malonaus aštrumo, bet ir neleidžia apsnūsti vidury dienos bei gerina virškinimą. Bananą ir apelsiną drąsiai galite pakeisti prinokusio mango minkštimu.

Vakarui

Gaspačas su braškėmis (2 porcijos)

3 stambūs saldūs pomidorai;
1 nedidelė saldžioji raudonoji paprika;
5 braškės (gali būti šaldytos);
1 vidutinio dydžio agurkas;
1/3 stiklinės džiovintų pomidorų;
½ citrinos sulčių;
2 skiltelės česnako;
½ šaukštelio raudonosios paprikos miltelių;
Žiupsnelis Kajeno pipirų;
½ šaukštelio druskos;
Baziliko lapelių papuošimui.

Visas daržoves nuplaukite, nulupkite agurką. Šiek tiek pasmulkinę sudėkite daržoves į trintuvo indą, nepamiršdami džiovintų pomidorų, citrinos sulčių ir prieskonių. Sutrinkite produktus iki vienalytės kreminės sriubos. Supilstykite ją į lėkštes, papuoškite baziliko lapeliais.

Jeigu vakare nesportavote, vakarienei geriau rinktis daržoves. Toks gaspačas – puiki alternatyva tradicinėms salotoms. Be įdomaus skonio ir lengvo paruošimo, tokia sriuba turi dar vieną pliusą: po jos jums tikrai nesinorės deserto.

Bananinis kokteilis (1 porcija)

1 šaldytas bananas;
15 šviežių migdolų (prieš tai kelias valandas pamirkytų vandenyje);
1 stiklinė vandens;
½ šaukštelio cinamono;
Žiupsnelis druskos.

Iš pradžių trintuvo inde sutrinkite banano gabaliukus, užpylę juos stikline vandens. Tuomet suberkite cinamoną, druską ir migdolus. Dar kartą viską gerai sutrinkite ir kokteilis bus paruoštas.

Šis paprastas, greitas, sotus ir beveik desertinis variantas itin tinka tiems atvejams, kai atsiduriate virtuvėje pavargę ir išalkę. Kokteilis, gaminamas iš šaldyto banano, savo skoniu primena pienišką kokteilį, bet yra pasisavinamas kur kas geriau. Jei norite suteikti kokteiliui gaivumo, pridėkite mėtų arba špinatų lapelių.

Ideali vakarienė po treniruotės - varškės kokteilis.

Mėgstate gaminti? Atsiųskite savo receptą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)