Itališkos salotos su jautiena

4 porcijos

Produktai: 


500 g virtos arba keptos jautienos,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus ir šiek tiek aliejaus apšlakstyti,
2 – 3 šaukštai pesto padažo,
gūžė salotų,
250 gramų vyšninių pomidorų,
100 gramų marinuotų artišokų (supjaustyti gabalėliais),
50 gramų kedro riešutų (galima vos paskrudinti),
25 tarkuoto parmezano.

Kaip gaminti:

1. Nedidelėje lėkštėje pabarstykite pesto padažą šviežiai maltais pipirais, kiek praskieskite vandeniu, kad būtų tirštas užpilas. Sudėkite į gilų dubenį salotų lapus, artišokus, pomidorus, užpilkite didžiąja dalimi užpilo, išmaišykite.

2. Mėsą  supjaustykite šiaudeliais, sudėkite juos į salotas ir apliekite likusiu užpilu. Jei norisi, galite dar užpilti alyvuogių aliejaus. Apibarstykite salotas kedro riešutais ir parmezanu. Patiekite iš karto pagaminę su skrudinta duona.

Rudeninis omletas su voveraitėmis

Produktai:

6 kiaušiniai,
300 gramų voveraičių,
4 – 5 šaukštai grietinės,
1 svogūnas,
1 šaukštas miltų,
1 šaukštas smulkintų žalių petražolių,
1 šaukštas žalių smulkintų krapų,
aliejaus,
juodųjų maltų pipirų,
druskos.

Kaip gaminti:

1. Voveraitės perplaukite, nusausinkite, supjaustykite šiaudeliais. Svogūnus supjaustykite žiedais. Grybus ir svogūnus sudėkite į puodą, įpilkite 2 – 3 šaukštus vandens, uždengę dangčiu virkite 2 – 4 min. ant kaitrios ugnies.

2. Miltus praskieskite 3 – 4 šaukštais vandens, tada plona srovele supilkite į puodą su grybais ir svogūnais, užvirinkite. Įdėkite grietinę, suberkite žalumynus, druską, pipirus. Išmaišykite ir nukelkite nuo orkaitės.

3. Kiaušinius išplakite plaktuvu arba šakute. Įpilkite truputį vandens, įberkite druskos. Kiaušinių masę išpilkite į didelę keptuvę su įkaitintu aliejumi. Omletą kepkite ant mažos liepsnos, uždengę dangčiu. Kepdami vis atkelkite mentele kraštus, kad skysta masė nutekėtų į dugną.

4. Iškepusį omletą išimkite į lėkštę. Ant pusės omleto uždėkite voveraičių įdarą, antra puse jį uždenkite ir supjaustę porcijomis patiekite.

Žuvies šiupininė

Žuvies sultiniui reikės:

600 g smulkių žuvelių
2 svogūnų
1 morkos
1 petražolės šaknies
1 lauro lapo
4 juodųjų pipirų grūdelių

Šiupininei:

400 g lašišos
2 svogūnų
2 raugintų agurkų
2 valg.š. sviesto
1,5 valg. š. miltų
1 valg.š. pomidorų pastos
0,5 citrinos
12 alyvuogių
8 kaparėlių
Druskos, juodųjų pipirų

Pasiruošimo laikas: 35 min. / Gaminimo laikas: 30 min. / 6-8 porcijos

Iš smulkių žuvelių išvirkite labai stiprų sultinį. Nulupkite svogūnus, nuskuskite morką ir petražolės šaknį. Daržoves stambiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje be riebalų 3 min.

Žuveles išdarinėkite, nuskuskite ir nuplaukite. Jeigu sriubai pirkote ne lašišos filė, o visą žuvį ar jos dalį, tuomet ją taip pat nuskuskite, pašalinkite vidurius, pelekus ir nugarkaulį. Ištraukite stambias ašakas. Lašišos filė nuplaukite ir atidėkite šonan, o galvą, pelekus ir nugarkaulį sudėkite į puodą, kuriame virsite žuvies sultinį.

Įpilkite į puodą 2 l vandens, sudėkite smulkias žuveles, kepintas daržoves ir statykite ant ugnies. Kai sultinys užvirs, nugriebkite putas, įdėkite druskos ir prieskonių. Virkite 7 min.
Nukelkite sultinį nuo ugnies ir perkoškite per trigubą marlę ar ploną rankšluostį.

Lašišos filė supjaustykite gabaliukais. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite. Raugintus agurkus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Jeigu agurkai stambūs, pašalinkite jų sėklas.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir 3 min. pakepinkite jame svogūnus. Pridėkite miltų ir nuolat maišydami kepkite 2 min. Supilkite 0,25 stiklinės perkošto žuvies sultinio ir nuolat maišykite, kol masė taps tiršta ir vienalytė. Sudėkite agurkus ir pomidorų pastą. Nuolat maišydami troškinkite ant vidutinės ugnies 5 min.

Gautą masę perpilkite į švarų puodą. Supilkite likusį sultinį. Užvirinkite, sudėkite lašišos gabaliukus, alyvuoges ir kaparėlius. Įberkite druskos ir pipirų. Uždengę dangtį virkite 10 min. Išvirusią šiupininę apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite su citrinos griežinėliu.

Veršienos liuliakebabas

(iš 1,3 kg faršo)

Produktai:

700 g veršienos,
300 g kurdiuko,
300 g svogūnų.

Kaip gaminti:

Veršieną ir kurdiuką sumalkite per stambų tinklelį. Svogūną nulupkite, išimkite viduriuką, sumalkite, paskui šiek tiek nusunkite.

Mėsą sumaišykite su svogūnu, gerai išminkykite, kad prisisotintų deguonies. Paskui 1 – 1,5 val. palaikykite mėsą šaldytuve. Galiausiai suformuokite iš veršienos dešreles, pamaukite ant medinių pagaliukų ir iškepkite ant grotelių.

Patarimas: Liuliakebabui iš veršienos rinkitės riebią mėsą, tada jis bus sultingas ir skanus. Kad dešrelės netrupėtų, galite įmušti į faršą kiaušinį.

Kurdiùkas [

Biskvitinis obuolių pyragas

Produktai:

500 g obuolių,
3 kiaušiniai,
1 stiklinė cukraus,
1 stiklinė miltų,
1 šaukštas lydyto sviesto.

Kaip gaminti:

Ištepkite sviestų gilią kepimo skardą, paskui įklokite kepimo popieriaus, kraštus apkirpkite sulig skardos kraštais, ištepkite popierių sviestų, tada užklokite antrą lakštą ir jį ištepkite sviestu.

Skardą įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų sviestas.

Obuolius smulkiai supjaustykite. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki purios masės, į ją suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Į atvėsintą skardą suberkite obuolius ir užliekite tešla.

Pašaukite į įkaitintą orkaitę (nedidelio kaitrumo) ir kepkite 45 – 50 min. Iškepusį pyragą atsargiai išverskite ant lentelės, nuimkite popierių, tada obuoliai atsidurs pyrago viršuje.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)