Žaliosios citrinos pagunda su PURIOS VARŠKĖS ĮDARU

„Šiandien noriu jus palepinti nesvietiškai skaniu pyragu. Manau, didžiajai daugumai, ypač pamišusiems dėl žaliųjų citrinų, jis tikrai patiks. Atsirado šis pyragas visai netyčia, iš didelio noro pasmaguriauti. Tačiau mėgiamam pyragui trūko šio bei to, o parduotuvė, atrodė, taip toli... Nusprendžiau apsieiti su tuo, ką turiu ir laimei, turėjau daug varškės ir tiek pat daug žaliųjų citrinų!“, - rašo „Salierai rankinėje“ blogerė.
<span style="color: #ff4040;">Žaliosios citrinos pagunda</span> su <strong>PURIOS VARŠKĖS ĮDARU</strong>
© Shutterstock nuotr.

Pagrindui reikės:

100 g kambario temperatūros sviesto
1 kiaušinio
70 g cukraus, geriau smulkesnio
175 g miltų
žiupsnelio druskos (trečdalis arbatinio šaukštelio)
1/2 a.š. kepimo miltelių

Įdarui reikės:

450 g varškės, geriau 9% riebumo
100 ml grietinės, daugiau kaip 30% riebumo
2 žaliųjų citrinų žievelė (žemiau papasakosiu, kaip geriau ją nulupti)
3 žaliųjų citrinų sulčių
1 šaukštas bulvių krakmolo
3 kiaušinių
80 g cukraus
200 ml plakamosios grietinėlės 35% riebumo
2 a.š. vanilinio cukraus
2 žaliųjų citrinų sulčių pyragui apipilti

Laimo varškės pyragas
Laimo varškės pyragas
© salierai-rankineje.lt nuotr.

Gaminimas:

Pirmiausiai paruošiame tešlą. Cukrų išsukame su sviestu, kol masė pašviesės ir taps puresnė. Įmušame kiaušinį, supilame miltus, kepimo miltelius bei druską ir gerai išminkome. Formą, kurioje kepsime, ištepame sviestu (ar kitokiais riebalais), nebent jūsų forma silikoninė. Tokiu atveju papildomai jos tepti nereikia, o tiesiog išklojame gauta tešla visą formą. Lengviausia tai padaryti iš pradžių šiek tiek pakočiojus tešlą į tokią formą, kokioje kepsite pyragą (apskritimą, stačiakampį). Jei tešla labai limpa ir nesikočioja, 15 minučių įdėkite į šaldytuvą. Vėliau gražiai perkelkite iškočiotą tešlą į formą, jei kraštai labai išlindę, juos galite nugnybti ir pridėti ten, kur jos labiau trūksta. Galiausiai dedame formą į šaldytuvą, kol įkais orkaitė. Kepsime 180 laipsnių temperatūroje, turi šilti viršus ir apačia, be feno.

Per tą laiką pasiruošime įdarą. Varškę sumaišome su grietine ir gerai sutriname, kad nebūtų didesnių gumulėlių, Tai labai svarbu, jei nenorite vietoj pyrago išsikepti apkepo :) Tuomet išmušame kiaušinius, įmaišome cukrų, vanilinį cukrų, bulvių krakmolą, žaliosios citrinos žieveles ir jos sultis. Viską gerai išmaišome ir galiausiai švelniai įmaišome išplaktą grietinėlę (tik nesugalvokite naudoti purškiamos!). Išimame iš šaldytuvo formą, ją užpildome įdaru ir kepame iš anksto įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos, t.y. apie 50 minučių, bet ne mažiau. Pyragui iškepus, neskubėkite jo išimti iš orkaitės, leiskite jam pačiam atvėsti tik šiek tiek pravėrus orkaitę. Taip pyragas nesubliūkš, o taps lygaus paviršiaus. Ir nesijaudinkite, jei kepdamas jis „nusišypsos", vėsdamas jis išsilygins.

Ir galiausiai, kai pyragas visiškai atvės, apipilkite jį žaliųjų citrinų sultimis ir leiskite pabūti su jomis apie 30 minučių, nors jei laikas labai spaudžia, tai tikrai nėra būtina. Apibarstome likusiomis žaliųjų citrinų žievelėmis ir griežinėliais ir pyragas baigtas.

Beje, lygiai taip pat galite pasigaminti ir daugiau mažų pyragėlių, kuriuos galėsite patiekti kiekvienam svečiui atskirai.

Tiesa, žaliosios citrinos žievelės lupimas. Jei gaminate skanėstus ne tik tada, kai gyvenimas tikrai priverčia, o kiek dažniau, tai yra labai naudingas prietaisiukas lupti citrusiniams vaisiams, ir ne tik. Jis padaro gražias ilgas žievelės drožles.

Jei nenorite nieko pirkti, galite nusilupti su aštresniu įrankiu bulvėms lupti ar sūriams tarkuoti ir tuomet susmulkinti. Šiuo būdu galėsite reguliuoti žievelių smulkumą.

Arba trečiasis variantas, sutarkuoti su tarka, smulkesne nei burokinė. Tokiu atveju žievelės labai susismulkins ir puikiai tiks apibarstyti pyragui (kaip cukraus pudra).

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.