Vyno ir maisto derinimas – 7 taisyklės

 (10)
Tam, kad išsirinktumėte su maistu derantį vyną, nebūtina būti ekspertu, tačiau žinoti pagrindines vyno ir maisto derinimo taisykles būtų neprošal.
© Shutterstock nuotr.

Pirma taisyklė: raudonas vynas geriamas prie raudonos mėsos, baltas - prie baltos. Nors ši taisyklė tinka ne visada, bet pradžiai užtenka žinoti ir tiek.

Antra taisyklė: lengvas maistas - lengvas vynas. Ir atvirkščiai. Jeigu valgote lengvas salotas, raudonas, sunkus vynas tiesiog nužudys jų skonį, tuo tarpu prie sočios vakarienės, tokios kaip spagečiai su Bolonijos padažu, baltas vynas bus nieko vertas.

Trečia taisyklė: geografinis poravimas. Tai reiškia, kad vynas turi būti iš to paties regiono kaip ir maistas. Prancūziškas sūris - prancūziškas vynas, ispaniškas kumpis - ispaniškas vynas, itališka pica - itališkas vynas (pvz. iš Sangiovese vynuogių), amerikietiškas mėsainis - amerikietiškas vynas (kad ir Zinfandel vynuogės iš Sonomos regiono, Kalifornijos).

Ketvirta taisyklė: aštrus maistas ir aštrus vynas - netinkamas duetas. Ne kiekvienoje šalyje vynas yra dalis kulinarinės kultūros, tačiau yra vynų, kurie tinka prie bet kurios pasaulio virtuvės. Tarkim,  aštrus indiškas maistas ir aštriu skoniu pasižyminčios Cabernet Sauvignon vynuogės tikrai nederės tarpusavyje, nes raudonas vynas suintensyvins ir taip jau deginantį patiekalo skonį. Geriau aštrų maistą poruoti su lengvais, šiek tiek saldžiais vynais, tokiais kaip, pavyzdžiui, vokiškasis Rieslingas.

Penkta taisyklė: kai kalbama apie desertą, vynas turi būti saldesnis už maistą. Kuo saldesnis maistas, tuo mažiau jūs jausite vyno skonį, net jei tai ir australietiškasis Shiraz. Saldumynai nualina mūsų skonio receptorius, tad jiems sunku aptikti ką nors, kas nors kiek nusileidžia prieš tai valgytam desertui. Juodas šokoladas saldumu nusileidžia Portui, tačiau po pieniško šokolado bet kuris, net ir pats saldžiausias vynas, bus kartus. Lengvesni desertai, tokie kaip vaisiniai ar varškės pyragai, dažniausiai poruojami su muskatiniais vynais.

Šešta taisyklė: pasikliaukite savo mėgiamiausiais produktų deriniais. Jums patinka vynuogių, kriaušių ir mėlynojo sūrio derinys? Tuomet logiška būtų prie mėlynojo sūrio derinti vaisinio skonio vyną, tokį kaip Chenin Blanc. Taip pat veikia ir kontrastingi skoniai - pikantiškas, aštrus sūris ir saldus vynas.

Septinta taisyklė: susimaišėte? Tuomet - rožinis vynas. Kadangi jo skonis nepretenzingas, jis derinamas tiek prie ispaniškos virtuvės, tiek prie japoniškų sušių, tiek prie bulvių košės su grybų padažu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.