Vegetariški patiekalai: patiks net ištikimiausiems mėsos gerbėjams

Nors vegetariškas maistas Lietuvoje kasmet vis populiaresnis, jį dažniausiai renkasi tikri vegetarai, apskritai atsisakantys mėsos. Norėdami sugriauti visavalgių mitus apie vegetarišką virtuvę, prie stalo be mėsos kviečiame visus, trokštančius atrasti naujų skonių.
© Shutterstock nuotr.

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen vegetariškiems pietums siūlo išbandyti daržovių kukulius su bolivine balanda, daržovių sriubą bei čili troškinį su saldžiosiomis bulvėmis.

Vegetariški kukuliai su bolivine balanda

Inkų auksu vadinama bolivinė balanda arba kitaip kynva pasižymi gausiomis maistingomis medžiagomis – vertingais riebalais, ląsteliena bei vitaminais. Dietologai teigia, kad bolivinės balandos ypač naudingos vegetarams, kadangi yra puikus baltymų šaltinis. Maisto ekspertė pataria išbandyti vegetariškus kukulius iš bolivinių balandų, kuriuos tikrai pamėgs net ir prisiekę mėsos mėgėjai.

„Nedideliame puode užvirkite 500 ml vandens, supilkite 250 g bolivinės balandos ir virkite, kol suminkštės, po to nupilkite vandenį ir atvėsinkite. Smulkiai supjaustykite 3 skilteles česnako, 250 g gūžinio kopūsto bei sutarkuokite 100 g kietojo sūrio. Atskirame dubenėlyje suplakite 4 kiaušinius, įpilkite 1 šaukštelį citrinos sulčių, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus bei žiupsnelį druskos. Visus ingredientus sumaišykite ir suformuokite nedidelius kukulius. Kepkite ant vidutinės ugnies su trupučiu kokosų aliejaus“, – sako kulinarė.

Daržovių sriuba

Čili prieskoniais paskaninta pupelių, pomidorų ir raudonosios paprikos sriuba idealiai tiks sušilti šaltą rudens vakarą. Kaip pasakoja kulinarė, gaminant šią sriubą galite eksperimentuoti ir papildomai įdėti kitų mėgstamų daržovių ar žolelių.

„Dideliame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite 250 g smulkiai pjaustytų svogūnų, 250 g smulkiai pjaustytos raudonosios paprikos, 3 skilteles trinto česnako ir nuolat maišydami pakepkite kelias minutes. Tuomet užpilkite 1,5 l daržovių sultinio, įberkite 500 g raudonųjų pupelių, 250 g baltųjų pupelių bei 500 g gerai prinokusių, kubeliais pjaustytų pomidorų. Įpilkite 150 ml balto vyno, įberkite žiupsnelį druskos, 1 šaukštelį čili prieskonių ir kelis lapelius šalavijo. Sriubą uždenkite ir virkite apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Čili troškinys su saldžiosiomis bulvėmis

Saldžioji bulvė – tai išskirtinė daržovė, kurioje gausu maistinių skaidulų, kalio bei vitamino A. Pasižyminčios mažu kaloringumu, jos ypač mėgstamos vegetarų bei dietos besilaikančių žmonių. Kulinarė pasakoja, kad iš saldžiųjų bulvių galima pasigaminti itin gurmaniškų patiekalų, o derinant jas su imbieru, čili prieskoniu bei ciberžole galite atrasti ypatingą skonį.

„Smulkiai supjaustykite 1 raudonąjį svogūną, 1 čili pipirą ir nedidelį gabaliuką imbiero. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštelius sezamų aliejaus ir suberkite smulkintus ingredientus, pagardinkite juos žiupsneliu trintos ciberžolės ir kumino milteliais. Kubeliais supjaustykite 2 nedideles saldžiąsias bulves ir jas suberkite į keptuvę. Viską užpilkite 600 ml daržovių sultinio, suberkite 250 g raudonųjų lęšių ir uždengę virkite apie 20 minučių. Jei norite suteikti patiekalui daugiau žalumos, užberkite smulkintų svogūnų laiškų, šviežio baziliko bei špinatų lapų“, – dalinasi maisto ekspertė.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.