Šaltojo sezono gėrimai, kurie daro stebuklus

Žiema ant nosies, o šalčių nematyti. Bet kai jie užklups, sušilti padės ypatingi gėrimai.
© Shutterstock nuotr.

Skaitykite 5braskės.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Jei norite net per šalčius išlikti žvali ir energinga, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Ir pati svarbiausia  išsaugoti šilumą. Pavyzdžiui, greičiausiai šilumą „išleidžia" galva ir kaklas. Todėl užklupus šalčiams, jokiais būdais nevaikščiokite be kepurės ir šaliko. Netgi jei norite būti labai kieta, graži ir negadinti šukuosenos.

Žiema  tas metas, kai šiluma svarbiau nei grožis. Atvirai tariant, pavyzdžiui, Londone dažnai matomas vaizdelis  prie naktinių klubų stypsančios merginos plikomis kojomis ir striukais kailinukais  man stingdo kraują. Kaip gali būti dailios mėlynos dėmėtos kojos?!

Panašiai yra ir su visu kūnu, kurį visą, ne tik kojas, derėtų laikyti šiltai. Bet dabar ne apie drabužius, o ajurvedinius gėrimus, kurie padės mums sušilti žiemą. Jų paslaptis  specialūs prieskoniai.

Imbiero arbata

Šis gėrimas yra nuostabus  kito žodžio tiesiog neįmanoma parinkti. Po kiekvieno gurkšnelio jausite, kaip užlieja jėgos ir žvalumas. O paruošti ją yra ganėtinai paprasta.

Reikės: 1 nedidelės imbiero šaknies, 1 citrinos, medaus pagal skonį.

Gaminimas: imbiero šaknį nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite trintuve. Paruoštą tyrę įdėkite į 1,5 litro termosą. Citriną perpjaukite per pusę, išspauskite ir sudėkite į termosą. Po to viską užpilkite verdančiu vandeniu ir sandariai uždarykite termosą. Palaukite, kol gėrimas pritrauks (apie 23 valandas). Arbatą išpilstykite į puodelius ir pagal skonį pagardinkite medumi.

O paprasčiausias variantas  be termoso: sutarkuotą imbierą ir griežinėliais supjaustytą citriną dėkite į arbatinuką ir užplikykite verdančiu vandeniu. Kai pritrauks, išpilstykite gėrimą į puodelius ir pasaldinkite medumi.

Pienas su prieskoniais

Ajurveda rekomenduoja gryną pieną gerti saikingai arba net visiškai jo atsisakyti. Tačiau jei į jį įdėsite šiek tiek prieskonių, tai neutralizuosite visas neigiamas pieno savybes. Toks gėrimas yra ypač tinkamas prieš miegą: jis padeda atsikratyti streso, nuramina, šalina jaudulį, padeda užmigti kūdikio miegu.

Reikės: 1 stiklinės pieno, 0,5 šaukštelio medaus, žiupsnelio šafrano, cinamono ir kelių kruopelių juodųjų pipirų.

Gaminimas: pieną pašildykite, tačiau neužvirinkite. Įdėkite medaus, prieskonių, gerai išmaišykite ir su puodeliu keliaukite tiesiai į lovą  mėgaukitės gėrimu ir saldžiai užmikite.

Arbata masala

Tai tradicinis indų gėrimas, kuris ajurvedoje yra naudojamas stiprinti imunitetą ir padidinti gyvybingumą. Masala padeda, kai jaučiatės mieguista, sustiprina organizmą ligų metu, tonizuoja ir išvalo virškinamąjį traktą.

Reikės: 2 stiklinių pieno ir 1 stiklinės vandens, 15 gramų geros lapelių arbatos, 1 nedidelės imbiero šaknies, 0,5 šaukštelio kardamono, po žiupsnelį muskato riešuto, gvazdikėlių, cinamono ir juodųjų pipirų. Cukraus pagal skonį. Na, ir, žinoma, sietelio.

Gaminimas: sumaišykite pieną su vandeniu ir cukrumi bei viską šildykite iki užvirimo. Ugnį sumažinkite iki vidutinės. Imbiero šaknį nuplaukite, smulkiai supjaustykite arba sutrinkite trintuve, įdėkite į verdantį pieną. 

Paruoškite prieskonių mišinį. Jei neturite paruoštų, tai susmulkinkite juos kavamale arba sutrinkite grūstuvėje. Sudėkite prieskonius į verdantį pieną. Sumažinkite ugnį nuo vidutinės iki silpnos ir po apytiksliai 2 minučių įdėkite arbatos lapelius. Virkite penkias minutes  ir stebuklingasis gėrimas paruoštas! O išpilstyti jį reikia per sietelį.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.