Ruošiamės bikinio sezonui: naujoviškos „Cezario“ salotos ir nekaloringi maltinukai

Artėjantis trumpų suknelių ir bikinių sezonas verčia peržiūrėti valgiaraštį, šaldytuvo ir visų virtuvės spintelių turinį. Jose tikrai galima rasti produktų ar patiekalų, kurie puikiai tiko per šalčius, kai organizmui reikėjo daugiau riebalų, bet visiškai nepadės, norint pasiruošti pavasariui.
Cezario salotos su vištiena
Cezario salotos su vištiena
© Fotolia nuotr.

„Čili pica“ vituvės šefė Liucija Makovska sako, kad nepakeičiamų produktų nėra ir siūlo keletą idėjų, kaip kasdienį savo valgiaraštį padaryti sveikesnį ir pilnavertiškesnį.

Nauji kulinariniai štrichai salotose

Salotos šiltuoju metų laiku neretam tampa pagrindiniu patiekalu, todėl dažnai renkamasi sotesnes, su mėsa, žuvimi, bulvėmis ar sūriu salotas. Jos puikiai numalšina alkį per daug neapsunkindamos skrandžio. Tokios salotos turi daug energinės vertės, tačiau mažai maistingųjų medžiagų. Liucija Makovska siūlo peržiūrėti salotų sudėtį ir kaloringus bei mažiau naudingus produktus pakeisti vertingesniais. Pavyzdžiui, populiariose Nicos salotose su tunu virtuvės šefė bulves rekomenduoja pakeisti maistingesnėmis kuskuso kruopomis.

Kur kas drąsesnes improvizacijas šefė siūlo su daugelio mėgstamomis Cezario salotomis su vištiena. Pirmiausiai šefė siūlo pusę naudojamų romaninių salotų pakeisti lapiniais kopūstais (kale). Dar visai neseniai pasaulį užkariavę lapiniai kopūstai vertinami dėl vitaminų ir mineralų gausos.

Cezario salotose naudojamus duonos skrebučius, negalinčius pasigirti maistine verte, L. Makovska siūlo keisti avinžirnių skrebučiais. Kaip juos paruošti? Kad nereikėtų iš vakaro avinžirnių mirkyti ir paskui ilgai virti, galima naudoti konservuotus avinžirnius. Juos reikia nusunkti, apibarstyti druska, šiek tiek alyvuogių aliejaus, jeigu mėgstate aštresnį maistą, galima pagardinti maltais aitriaisiais pipirais. Viską sumaišome, dedame į skardą ir iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje pakepiname apie 20 min. Sveiki ir maistingi avinžirnių skrebučiai paruošti.

Ne mažiau svarbi ir salotų padažo maistinė vertė. Picerijų tinklo virtuvės šefė rekomenduoja atsisakyti dažnai naudojamo riebaus majonezinio padažo. Kur kas sveikesnis ir naudingesnis pasirinkimas:

Cezario salotos
Cezario salotos
© Shutterstock nuotr.

100 g anakardžių riešutų (apie 1 val. išmirkytų šiltame vandenyje)
100 ml vandens
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštas garstyčių
2 skiltelės česnako
1 arb. šaukštelis Vorčesterio padažo
1 arb. šauktelis kaparėlių
žiupsnelis jūros druskos

Viską sutriname trintuvu iki tyrelės ir gardiname naujoviškas Cezarios salotas.

Vietoj mėsos – daržovių maltinukai

Mėsa yra naudinga organizmui, tačiau sveika karts nuo karto ją pakeisti daržovių gausesniu patiekalu. L. Makovska siūlo pasigaminti daržovių maltinukų – falafelių. Pasak šefės, juos galima ruošti įvairiai: su lęšiais, su kuskusu, su batatais. Picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo išbandyti falafelius su lęšiais.

Reikės:
2 stiklinių išvirtų rudųjų lęšių
1 stilinę karštame vandenyje išmirkytų anakardžių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
apelsino žievelės nutarkuotos nuo pusės apelsino
3 šaukštų avižinių dribsnių
petražolių

Ruošiamės bikinio sezonui: naujoviškos <span style="color: #ff0000;">„Cezario“ salotos</span> ir nekaloringi maltinukai
© Shutterstock nuotr.

Viską sutriname mėsmale arba kokteilinėje, paskaninam šviežiai maltais juodaisiais pipirais, formuojam maltinukus ir kepame orkaitėje apie 20 min. arba keptuvėje. Kepant keptuvėje rekomenduojama naudoti kokosų aliejų. Iškeptus maltinukus galima patiekti su žalumynais, šviežiomis daržovėmis. Prie šių daržovių maltinukų puikiai tiktų jau minėtas sveikesnis Cezario salotų padažas.

Lietuvių virtuvėje popiliarūs ir makaronai su įvairiais pagardais. Verdant makaronus, labai svarbu jų nepervirti, nes pakinta angliavandeniai ir jie tampa lengviau įsisavinami. Dar saugenis ir sveikesnis būdas – miltinius makaronus keisti cukinijų „makaronais“. Cukiniją reikia supjaustyti ilgais, plonais šiaudeliais. Tam galima naudoti specialią tarką, arba tiesiog pjaustyti ranka.

Cukiniją reikia perpjauti per pusę, išimti visas sėklas ir tuomet pjaustyti plonomis juostelėmis/šiaudeliais, panašiais į „tagliatelle“ makaronus (plokščius spagečius). Gautus „spagečius“ galima nuplikyti karštu vandeniu ir, išmaišius su pesto padažu, patiekti valgyti. Jie puikiai tiks ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.