Neįtikėtini patiekalai iš duonos Kūčių ir Kalėdų stalui

 (2)
Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose.
© Gamintojo nuotr.

Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas. Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam Kūčių ar Kalėdų stalui, siūlo UAB „Biržų duona“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

Saldus pudingas Šv. Kalėdoms

„Mintyse dėliodami saldų Kalėdinį stalą, apsvarstykite duonos pudingo idėją. Įmantrių produktų šiam patiekalui nereikės, o šeimą ir svečius nustebinsite sumanumu – užtenka šviesios duonos ir kelių ingredientų, kuriuos nesunkiai savo šaldytuve atras bet kuri šeimininkė. Pudingui puikiai tiks ir šiek tiek padžiūvusi duona – deserto kokybei tai neturės jokios įtakos“, – sako R. Kubiliūnienė.

Duonos pudingui reikės:

6 riekelių šviesios „Pirklių“ duonos 

Dviejų valgomųjų šaukštų tirpinto sviesto

Vieno ar dviejų puodelių razinų

4 plaktų kiaušinių

2 stiklinių pieno

3/4 puodelius balto cukraus

1 arbatinio šaukštelio cinamono

1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Duonos pudingo gamyba

Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu. Jei mėgstate, įberkite razinų. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę. Plakite, kol viskas gerai susimaišys. Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų. Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.

Saldus duonos tortas

„Šis patiekalas sotus ir maistingas, nes „Biržų krašto Senolių“ duona gaminama iš ruginių miltų. Jeigu ant Kalėdų stalo padėsite karališką duonos tortą, kitų saldumynų nebereikia. Grietinėlę sugėrusi duona tampa puresnė ir minkštesnė už keptą torto biskvitą“, – sako „Biržų duonos“ maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Saldžiam duonos tortui reikės:

1 kg „Biržų krašto Senolių“ duonos

400 g spanguolių uogienės

200 g skysto medaus

1 v. š. želatinos

1 citrinos sulčių

Pertepimui:

200 g grietinės

100 g kakavos

100 g lazdyno riešutų

50 g cukraus

50 g vanilinio cukraus
1 a. š. želatinos

Viršutiniam sluoksniui:

200 ml grietinėlės (36 proc.)

100 g cukraus pudros

100 g kakavos

saujos kapotų lazdyno riešutų

Torto gamyba

Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinos sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.
Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir kakava. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės

„Puikus ir greitas saldėsis netikėtai užklupus svečiams. „Grissini“ duonos lazdeles pagardinkite tirpintu baltu šokoladu, riešutais ar spalvotais pabarstukais – neatrastas, bet užburiantis skonis. Jeigu naudosite „Grissini“ su sezamais – nereikės ir riešutų“, – sako „Biržų duona“ maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Reikės

„Grissini“ duonos lazdelių

100 g balto šokolado

50 g skaldytų riešutų ar pabarstukų

Saldžių lazdelių gamyba

Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais. Palaukite, kol šokoladas sustings.

Burokėlių ir duonos gira

„Šventinį stalą papuošti galima ne tik saldžiais skanėstais, bet ir namų gamybos gėrimais. Paruošti naminę girą nesudėtinga – ją pagaminti reikėtų Kūčių išvakarėse, kad Kūčių vakarienės metu būtų galima mėgautis žinomu, tačiau ypatingo šventinio prieskonio turinčiu gėrimu. Svarbiausia pasirinkti tinkamą duoną, kad giros aromatas būtų sodrus, kvepiantis močiutės namais“, – sako „Biržų duona“ maisto technologė.

Girai reikės

10 vnt. gvazdikėlių

100 g mielių

500 g medaus

100 g „Šeimininkės“ duonos

10 l šaltinio vandens 

1 kg burokėlių

20 vnt. razinų

Giros gamyba

Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10-20 min. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas). Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite. Išpilstę į taures, girą papuoškite mėtos lapeliu ir citrinos griežinėliu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.