MINTYS. Apie ką kalbasi Lietuvos snobai?

 (31)
Kai pamatau plastmasines šypsenas ir girdžiu pataikuoliškus komplimentus, suklūstu: kur nuves snobizmas?
Sbobas dedasi turįs rafinuotą skonį, stengiasi imponuoti tariama erudicija.
© Shutterstock nuotr.

Snobas - tai žmogus, kuris dedasi turįs rafinuotą skonį, aklai laikosi madingų manierų, stengiasi imponuoti tariama erudicija. Taigi tokių snobų per vakarėlius, kuriuos organizuoju, prisižiūriu ir prisiklausau užtektinai.

Kaip atpažinti snobą? Jis paprastai atrodo madingai, mėgsta būti dėmesio centre, priblokšti savo sąmojais, girtis. Jis žino, kad yra puikus oratorius, kad kai kuriems žmonėms patinka jo draugija (greičiausiai tokiems pat snobams) ir kad sugeba tą masę valdyti.

Jo veikla dažnai neaiški, todėl įvardijamas snobas/-ė kaip viešnia, svečias, visuomenės veikėjas. Bet tai visuomenei mažai kuo būna nusipelnęs - nebent tuo, kad joje jis veikia: skleidžia savo tuštybę, o pakanti ir tolerantiška visuomenė leidžia tai tuštybei vešėti.

Jis beveik apie viską turi savo nuomonę. Apie austres, apie kačių kraiką (nors gal kiek per žemiška tema snobui), patrauklius skrydžių pasiūlymus ar kokybišką automobilį. Jis pats užveda temas, kuriomis gali pasisakyti bei padaryti įspūdį aplinkiniams. O šie mano, kad jis yra intelektualas ir labai šiuolaikiškas žmogus.

Tokių tuščių šiuolaikiškų asmenybių dabar labai daug. Jos gali būti net neskaičiusios knygų ar nesilankiusios vietose, apie kurias kalba, bet transliuoti kitų žmonių mintis kaip savo.

- Nevalgei midijų? Taigi tokios skanios!
- Ar Šmitas vis dar kaituoja? Dirba treneriu, sakai?
- Aga, žinau, taigi San Tropeze visos žvaigždės lankosi.
- Na, ir storos tos japonų rašytojo knygos...

Populiariausi snobų taikiniai ir temos:

Vieta. Jei neatostogavai Kanuose, esi atsilikusi asmenybė. Pašėlti Žydrojoje pakrantėje, aplankyti keletą išskirtinių parduotuvyčių - tiesiog privaloma snobo programa. Jei parsivežei kokį mielą daikčiuką, būtinai sakyti, jog tai vintage stiliaus, radai sendaikčių turguje.

Daiktai. Sunku įsivaizduoti snobą be išmaniojo telefono lietimui jautriu ekranu. Ir čia ir iPad įkyriai braunasi...

Knygos. Tik protingos ir kietos. Ramiai gyventi neskaičiusiai Algimanto Čekuolio ar Haruki Murakami - tiesiog nusikaltimas. Apie ką kalbėtis pobūviuose? Snobas bent jau nusiperka ir pasideda į lentyną. Guodžia save tuoj, jog kada nors perskaitys.

Laisvalaikis. Anksčiau karaliavusius jogą, golfą ir skvošą keičia kalanetika ir jėgos aitvarai. Jei eini į kiną, tai žiūrėk tik stiprų - nekomercinį, nors kartais išeini iš teatro nieko nesupratusi. Bet gali pasakyti draugams, kad matei GERĄ filmą. Savotišką.

Tendencija. Dabar kieta ir padoru girtis, jog nežiūri televizoriaus ir neseki žvaigždžių gyvenimo, netgi nežinai, kas ta Zvonkė ir Petruškevičius. O iš tiesų visada perverti vakarėlių kronikas atspindinčius žurnalus ir apkalbi, kas su kuo atėjo, išėjo, apsirengė, nusirengė...

Maistas. Slidi tema. Anksčiau buvo taip užgriuvusi vynų vartojimo kultūra, kad nenusimanyti apie vynuogių rūšis buvo taip pat akiplėšiška, kaip nežinoti Prezidentės Grybauskaitės vardo.

O kas dabar ant bangos? Sunku pasakyti. Nei jūros bjaurybės, nei kokie prašmatnūs gėrimai nėra pokalbių tema. Bet bičiulių kompanijai renkantis gėrimą, vis dar karaliauja vynas.

Muzika. Rafinuotu skoniu pasižymintis snobas privalo pakęsti džiazą. Pasakyti, kad jis - mėgiamiausias muzikos stilius - tai pareikšti aplinkiniams apie nepriekaištingą jo skonį.

Ekobanga. Mesti rūkyti, vertinti natūralius audinius, pagaliau pradėti rūšiuoti šiukšles - geras pasirinkimas.

Filosofija. Labai primenanti lengvabūdžio drugelio plasnojimą. Kartoti kaip maldą carpe diem, taip pat pavirtinti, kad vakar diena - praeitis, o rytojus dar neatėjo, tad gyvenk šia diena. Džiaukis. Mylėk. Linksminkis.

Snobai man primena nesusiformavusias asmenybes, kurios nieko neturi savito ir išskirtinio. Jos lyg lipnus musgaudis surankioja viską, kas yra ant bangos, ir transliuoja, transliuoja, transliuoja... Šokinėja nuo naujovės prie naujovės, greitai išduoda dar vakar mėgtą patiekalą, nes jau šiandien ant mados lėkštės guli kitas.

Tai pats geidžiamiausias prekybininkų klientas, kuriam niekas neišdrįs pasakyti: "Jūsų Snobiška Didenybe, Jūs esate nuogas".

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.