Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?

Turbūt prie alaus niekada nevalgytumėte arbūzų ir vynuogių sumuštinukų, o sotaus bulvių plokštainio neužgertumėte pusiau sandžiu vynu. Tam tikras maistas diktuoja savas taisykles. Tačiau kai kurios kulinarinės lygtys iki šiol yra su daug nežinomųjų. Pavyzdžiui, mano vyras vartoja įvairius kokteilius. Koks maistas prie jų tinka geriausiai?
Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Fotolia nuotr.

Į šį klausimą padėjo atsakyti kokteilių žinovas, „The Real Shakers“ įkūrėjas Edgaras Pranskevičius. Jis patikino, kad gėrimus ir patiekalus vertėtų derinti ne tik valgio metu, bet ir prieš bei po maisto.

Prieš valgį

„Pavyzdžiui, yra nemažai kokteilių, vadinamųjų aperityvų, kurie vartojami prieš valgį. Šalia aperityvo kokteilių puikiai dera įvairūs lengvi užkandžiai: krekeriai (grissini lazdelės) su užtepėlėmis. Taip pat puikiai tinka sūriai, kukurūziniai traškučiai ar riešutai. Dažniausiai tokių kokteilių skonis būna saldokas, šiek tiek rūgštus ar karstelėjęs. Tai gali būt kokteilis „Americano“, „Aperol Spritz“ ar netgi „Negroni“. Tinka ir tiesiog „bitter'iai“ ar vermutai“, – vardina E. Pranskevičius.

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Fotolia nuotr.

Po valgio

Kita grupė kokteilių yra digestyvai, kitaip vadinami „after dinner“ kokteiliai – jie kur kas sunkesnio ir ryškesnio skonio, dažnai saldaus skonio. Tai gali būt ir „Baltas rusas“, „Esspresso Martini“, „Godfather“, „Oldfashioned“ ar koks nors kitas likerinis kokteilis.

„Valgio metu rekomenduočiau įvairius kartesnio skonio kokteilius su toniku. Pastarąjį gėrimą galima pasiruošt su įvairiais ingridientais – pradedant citrina ar laimu ir baigiant granato sėklomis ar rozmarinu. Skanios vakarienės metu rekomenduočiau pasirinkti ką nors su burbuliukais, t.y. galima priderint lengvai karstelėjusio ir saldžiai rūgštaus skonio kokteilį su putojančiu vynu ir kokiu nors alkoholiu. Arba, kas mėgsta greipfrutų sultis, rekomenduočiau kiek daugiau laipsnių turinčio alkoholio, greipfruto sulčių ir toniko derinį. Jei reikėtų rūgštesnio kokteilio prie patiekalo, kuris nėra itin intensyvus, rinkitės klasikinį „Cosmopolitan“ kokteilį“, – pataria kokteilių žinovas.

Pagrindinė taisyklė derinant maistą su kokteiliais: nepasigaminkite per daug intensyvaus skonio ir „sunkaus“ kokteilio valgio metu.. Tad patartina rinktis rūgštesnius ir kartesnius kokteilius, vengti stiprių ir saldžių gėrimų.

„Night Side“

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Mineraliniai vandenys nuotr.

40 ml „Devynerių“ žalių
60 ml spanguolių sulčių
60 ml energetinio gėrimo
uogų (serbentų, spanguolių) papuošimui
ledo kubelių

Į taurę įdėkite ledo, supilkite „Devynerias“ Žalias, tada sultis ir energetinį gėrimą. Papuoškite raudonų uogų šakele. Patiekite su šiaudeliu ir maišikliu.

„Dancing Bubbles“

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Mineraliniai vandenys nuotr.

40 ml „Devynerių“ Raudonų
150 ml putojančio vyno
cukraus kubelis
citrusinių vaisių žievelių

„Devynerias“ Raudonas supilkite į taurę, tuomet sluoksniuodami – vyną. Įmeskite cukraus kubelį, citrusinių vaisių žievelių ir patiekite su šiaudeliu bei maišikliu.

„Yellow Ginger“

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Mineraliniai vandenys nuotr.

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml žaliųjų citrinų sulčių
150 ml imbierinio alaus
ledo kubelių

Visas sudedamąsias dalis, išskyrus sultis, supilkite į taurę su ledo kubeliais. Išspauskite pusės žaliosios citrinos sultis, apveskite ja taurės kraštelius ir įmeskite į vidų. Patiekite tik su maišikliu.

„Fruity Midnight“

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Mineraliniai vandenys nuotr.

40 ml „Devynerių“ Raudonų
ananaso kubelis
vyšnaitė

Supilkite „Devynerias“ Raudonas į taurelę. Ant iešmelio pasmeikite ananaso kubelį ir uogą. Išgerkite mauku ir užkąskite.

„Silky Orange“

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Mineraliniai vandenys nuotr.

20 ml „Devynerių“ Raudonų
20 ml mangų sulčių
apelsino skiltelė

Supilkite sultis į taurelę, ant viršaus šaukštu – sluoksnį „Devynerių“ Raudonų. Išgerkite mauku ir užkąskite apelsino skiltele.

„123“

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?
© Mineraliniai vandenys nuotr.

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml žaliųjų citrinų sulčių
40 ml vyšnių sulčių

Visas sudedamąsias dalis supilkite į atskiras taureles. Išgerkite mauku išvardyta eilės tvarka.

„Wild and Free“

40 ml „Devynerių“ Žalių
50 ml greipfrutų sulčių
70 ml toniko

Į taurę įdėti ledo, supilti "Žalias" devynerias, įpilti greipfrutų sulčių ir po to toniko. Patiekti su šiaudeliu ir greipfruto skiltele.

„Dance In The Wood“

40 ml „Devynerių“ Raudonų
20 ml čiobrelių arba cukraus sirupo
čiobrelių šakelių
120 ml toniko

Raudonas devynerias ir čiobrelių sirupą suplakti ir supilti ant ledo į aukštą taurę, užpilti toniko ir papuošti čiobrelio šakelėmis. Patiekti su ilgu šiaudeliu ir maišikliu.

Digestyvui:

„Sour Spirit“

40 ml „Devynerių“ Žalių
30 ml citrinų sulčių
20 ml cukraus sirupo

Visus ingredientus supilti į šeikerį su ledu, išplakti ir supilti į viskinę taurę su šviežiu ledu. Papuošti apelsino skiltele.

„Yellow Ginger“

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml žaliųjų citrinų sulčių
150 ml imbierinio alaus

Visus ingredientus supilti į taurę ant ledo ir išspausti pusė laimo sulčių, apvesti laimu stiklinės kraštelius ir įmesti į vidų. Patiekti be šiaudelio tik su maišikliu.

Valgio metu:

„Dancing Bubbles“

40 ml „Devynerių“ Raudonų
150 ml „Prosecco“
cukraus kubelis (įmesti patiekiant)
Citrusinių vaisių žievelės

„Devynerios“ pilamos į taurę ir ant viršaus sluoksniuojama „Prosseco“. Į vidų įmesti cukraus kubelį ir citrusinių vaisių žieveles.

„Midsummer Tales“

40 ml „Devynerių“ Originalių
20 ml citrinų sulčių
50 ml sodos vandens
20 ml šeivamedžių sirupo
10 ml cukraus sirupo
3 mėtų šakelės

Visus ingredientus, išskyrus sodą, supilti į taurę, įdėti mėtos ir gerai išmaišyti, užpilti soda. Papuošti mėtos šakele ir patiekti su šiaudeliu.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.