Kiek gimsta Lietuvoje neišnešiotų kūdikių? mažiausias svėrė 450 g

 (2)
Lietuva pirmąkart prisijungė prie didžiausiuose pasaulio miestuose vykstančios iniciatyvos, kuomet žinomiausi didmiesčių pastatai ar gamtos objektai nušvinta balta ir purpurine spalva.
© Shutterstock nuotr.

Tokios spalvos simbolizuoja Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną, kuri švenčiama lapkričio 17-ąją. Būtent purpuru trims valandoms nusidažė vienintelis objektas (aukštis - 53 m)  Lietuvoje – Kauno rotušė.

„Apie tai, ką patiria neišnešioto naujagimio sulaukę tėvai, vis dar kalbama mažai. Regis, tų kūdikėlių, kurie neretai net neišgyvena, lyg ir stengiamasi nematyti“, - sakė akcijos globėja, moterų klubo „Ad astra“ vadovė Inga Budrienė, pati prieš kiek daugiau nei aštuonerius metus beveik mėnesiu anksčiau pagimdžiusi sūnų Kernių.


Š. Mažeikos nuotr. Inga Budrienė su sūnumis Matu ir Kerniumi (dešinėje).


Kauno rotušė sekmadienį trims valandoms nusidažė purpurine ir balta spalva. Tai įvyko dviejų organizacijų – moterų klubo „Ad astra“ ir naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacijos „Padedu augti“ – iniciatyva.

Neišnešiotų vaikų Lietuvoje kasmet gimsta apie 1600 - tai maždaug kas dešimtas naujagimis. 2012 m. vien Kauno klinikose gimė 567 neišnešioti naujagimiai, iš jų 120 - dvynių. Mažiausias Lietuvoje gimęs kūdikis, kuris sėkmingai buvo išslaugytas, svėrė vos 450 gramų. Daugėja atvejų, kai gimsta vis mažesnio svorio vaikučiai - sveriantys vos apie 500 gramų. Jų slauga yra ypatinga.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Visa tiesa apie "per siauras ar "per plačias" makštis
Santuokinio sekso privalumai. Kodėl neverta veltis į trumpalaikį romaną?
KEPK. Pagerinti lietiniai su karamelės luobele

Lietuvoje kasmet gimdo maždaug apie 29 tūkstančius moterų, iš jų 5-6 proc. naujagimių gimsta anksčiau laiko, ir šis skaičius didėja.

Kiekvienais metais neišnešiotų kūdikių gimsta: 15 mln. pasaulyje, 500 tūkstančių Europoje, 1400 kasdien, 60 per valandą, vienas – per minutę… Į šį pasaulį toks mažylis atkeliauja per anksti, skubėdamas, dažnai negalintis savarankiškai kvėpuoti, reguliuoti kūno temperatūros, valgyti. Toks itin trapus vaikelis auga už plastikinių inkubatoriaus sienų, apraizgytas vamzdeliais, dieną naktį prijungtas prie jo gyvybę palaikančios medicininės aparatūros.

Gimus naujagimiui anksčiau laiko, tėvai šį faktą tapatina su praradimu ir tai išgyvena kaip išsvajoto sveiko vaiko mirtį. Jie išgyvena daug prieštaringų jausmų: rūpestį, pyktį, kaltę, siaubą, vienatvę, baimę, džiaugsmą, viltį... Tai tik dalis emocijų, kurias tėvai išreiškia gimus naujagimiui anksčiau laiko.

Daugelis tėvų nežino, jog bėgant metams, tobulėjant medicinos mokslui galimybių išgelbėti šiuos mažylius vis daugėja, o užaugę jie šypsosis ir šėlios visai kaip ir gimę laiku jų bendraamžiai. Būtent todėl lapkričio 17 dieną visas pasaulis švenčia Neišnešiotų naujagimių dieną.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.