KEPK. Mėlynių pyragai – su grietine ir duona! (3 receptai)

Dabar – grybų ir mėlynių metas. Kaip gražiai kapojau braškes su pienu, taip ir mėlynes man patinka valgyti paprastai – su pienu ir cukrumi, visai netrintas.
© Shutterstock nuotr.

Bet šį kartą šiek tiek pasiterliosim. Dar ne šiandien ir ne rytoj, bet savaitgalį, kai subjurs orai. Kai labai norėsis būti namie ir valgyti šiltą mėlynių pyragą...

Mėlynas kraujas mūsų gyslomis tekėti nepradės, bet liežuvį mėlyną galėsit kaišioti ;)

Siūlom TRIS pyragų variantus:

SU ŠALDYTOMIS MĖLYNĖMIS
Manau, kad tai pats paprasčiausias kepinys, kurį net mano mokiniai iškeptų.

Reikės:
50 g sviesto,
1 kiaušinio,
0,25 stiklinės grietinėlės (9 proc.),
0,25 stiklinės cukraus,
0,25 stiklinės miltų,
250 g šviežiai šaldytų mėlynių,
150 g cukraus (įdarui),
1 šaukšto augalinio aliejaus.

Gaminimas.
Sviestą ištrinkite su 0,25 stiklinės cukraus, įmuškite kiaušinį, sumaišykite, paskui pamažu supilkite grietinėlę bei miltus. Užminkykite tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palaikykite šaldytuve 30 minučių.

Tešlą iškočiokite. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir dėkite ten tešlą, nepamiršdamos suformuoti bortelius.

Uogas atšildykite, nusausinkite ir sumaišykite su cukrumi (150 g).

Įdarą tolygiai paskirstykite ant tešlos. Pyragą kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Valgyti galite ir su ledais. Skanaus!

SU JOGURTU IR GRIETINE
Kai kurios šeimininkės (bei jų patiekalų valgytojai) labiau mėgstą varškės įdarą, o mes siūlom pamėginti iškepti kitokį pyragą.

Reikės:
Kremui:

1 kiaušinio,
1 šaukšto natūralaus jogurto,
0,3 stiklinės grietinės,
2 šaukštų rudojo cukraus.

Įdarui:
1 stiklinės mėlynių,
2-3 šaukštų rudojo cukraus.

Tešlai:
100 g cukraus pudros,
100 g sviesto (plius 0,5 šaukšto formai sutepti),
1 šaukšto manų kruopų,
200 g grietinės,
2 kiaušinių,
1,5 stiklinės miltų,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas.
Paruoškime tešlą. Plakikliu išplakite kiaušinius su cukrumi. Minkštą sviestą išsukite su grietine ir sumaišykite su kiaušinio bei cukraus plakiniu. Nuolat maišydamos, berkite miltus, kepimo miltelius ir minkykite tešlą. Kai ji taps vienalytė, uždenkite rankšluosčiu ir padėkite į šaldytuvą 20-30 minučių.

Patepkite sviestu kepimo indą (diametras - 26 cm), pabarstykite manų kruopomis ir paskirstykite tešlos gabalą taip, kad būtų jos ir ant indo sienelių. Paviršių šiek tiek pabarstykite miltais.

Uogas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, paskirstykite ant tešlos, pabarstykite rudojo cukraus.

Gaminkime kremą. Sumaišykite jogurtą su grietine, kiaušiniu ir cukrumi. Plakite, kol masė bus vienalytė ir puri.

Kremą užpilkite ant uogų. Pyragą kiškite į 200 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 30-35 minutes. Valgykite šiltą.

SU DUONOS GABALIUKAIS
Tai greičiau ne pyragas, o užkepėlė, bet labai netikėta.

Reikės:
1 stiklinės abrikosinio jogurto,
1,5 stiklinės pieno,
200 g tepamo varškės sūrio,
2 riekių sužiedėjusios baltos duonos,
2 kiaušinių,
0,25 stiklinės cukraus,
2 stiklinių šviežių arba šaldytų mėlynių,

Gaminimas.
Duoną supjaustykite mažais kubeliais. Kiaušinius dideliame inde išplakite iki putų. Suberkite cukrų, supilkite jogurtą ir tepamą varškės sūrį, nuolat maišydamos masę.

Suberkite ten duonos kubelius, išmaišykite, kad jie prisigertų to gėrio. Suberkite uogas (jei šaldytos - neatšildykite), viską dar kartą gerai išmaišykite.

Sviestu ištepkite kepimo indą, dėkite ten duonos ir mėlynių makalynę, uždenkite plėvele ir palikite šaldytuve 1 valandai (o dar geriau - per naktį).

Nuėmusios plėvelę, kepkite duonos pyragiuką 180 laipsnių orkaitėje 50-60 minučių.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.