KEPK. Baklažanų užkepėlė su pomidorais

 (2)
Lietuviai vertina ne tik bulves, bet ir cukinijas bei baklažanus. Jungiamės prie šių daržovių gerbėjų ir galandam peilius ir kalavijus aštrius.
© Shutterstock nuotr.

Tiesą sakant, kalavijų gal ir neprireiks, jei pašnarensim skvernais prekybos centre arba turgelyje - ten jau visokių gėrybių bus prigenėta.
Tik renkamės, kraunam, perkam, vežam namo ir linksmai gaminam bei dar linksmiau valgom. Jei draugiją palaikys išalkę giminaičiai ar kaimynai, tai dar įdomiau!

Reikės:
50 g tarkuoto „Edam" sūrio,
150 ml raudonojo vyno,
druskos (pagal skonį),
4 skiltelių česnako,
4 šaukštelių tarkuoto parmezano,
4 didelių baklažanų,
1 didelio svogūno,
2 šaukštų šviežio smulkinto baziliko,
800 g pomidorų,
4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 žiupsnelių smulkintų muskato riešutų,
450 g minkštos varškės.

Gaminimas. Baklažanus nuplaukite, du iš jų supjaustykite nedideliais kubeliais, o likusius du - plonomis išilginėmis juostelėmis. Juosteles apibarstykite druska ir palikite 25-30 minučių.

Svogūną ir česnakus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite skiltelėmis.

Grįžkite prie druskingų balkažanų. Juos nuplaukite, nusausinkite. Apkepkite tas juosteles alyvuogių aliejuje (pilkite pusę - 2 šaukštus) - po 2 minutes iš kiekvienos pusės. Sudėkite baklažanus į lėkštę.

Likusį aliejų (tuos 2 šaukštus) pašildykite troškintuve, sudėkite į jį svogūnus ir baklažanų kubelius. Maišydama apkepkite juos apie 5 minutes. Paskui sudėkite česnakus, pomidorus, supilkite vyną, pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite užvirti ir troškinkite be dangtelio apie 15 minučių. Suberkite bazilikus ir po 1 minutės nuimkite puodą nuo ugnies.

Stačiakampę silikoninę/stiklinę/keraminę kepimo formą apšlakstykite vandeniu. Sudėkite į ją trečdalį baklažanų juostelių, po to pusę pomidorų įdaro ir pusę varškės. Pabarstykite muskato riešutais ir pipirais.

Pakartokite baklažanų, pomidorų ir varškės sluoksnius, uždenkite likusiomis baklažano juostelėmis, pagardinkite muskato riešutais ir pipirais. Apiberkite tarkuotų sūrių (parmezano ir „Edam“) mišiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Papuoškite supjaustytus gabalėlius baziliko lapeliais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.