KEPK. Ant šventinio stalo - Kalėdų žąsis

 (2)
Žąsis – riebokas paukštis, tačiau per Kalėdas reikia valgyti sočiai ir gausiai – kaip kiti metai būtų dosnūs.
© Shutterstock nuotr.

Pateikiame garnyrą su bulvėmis, morkomis ir česnakais, tačiau jūs galite rinktis kitas daržoves. O paukštis apskrus dailia luobele nuo 3 kartus per valandą ant jo pilamo padažo.

Reikės:
4,5 kg žąsies,
12 bulvių,

3 morkų,
1 šaukšto krakmolo,
1 šaukšto maltų juodųjų pipirų,
300 ml sauso raudono vyno,
5 šaukštų rudo cukraus,
1 šaukšto garstyčių,
6 svogūnų,
5 šaukštų medaus,
1 šaukšto rupios jūros druskos,
2 česnako galvų.

Gaminimas. Sumaišykite medų su garstyčiomis ir cukrumi. Žąsį nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite, kiek įmanoma, riebalų nuo kaklo bei uodegos ir subadykite mediniu smeigtuku visą žąsies odą. Įtrinkite druska ir pipirais (galite su prieskonių marinatu laikyti šaldytuve kelias dienas).

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Ant skardos dėkite groteles, padėkite žąsį, apipilkite medaus ir garstyčių padažu. Kiškite žąsį į orkaitę ir iš karto sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių. Kepkite 2 valandas, kas 20 minučių apliedamos paukštį riebalais iš skardos (ji turi būti žemiau grotelių).

Nuskustas morkas supjaustykite į 4 pailgas dalis, bulves – stambiai, svogūnus perpjaukite pusiau. Nuo česnako galvų nulupkite viršutinį sluoksnį, neišaižydamos skiltelėmis, o padalindamos pusiau.

Išimkite žąsį su grotelėmis. Iš skardos nupilkite į indą didžiąją dalį riebalų, palikdamos tik 2-3 šaukštus skardoje. Sudėkite į skardą daržoves, pamaišykite.

Vėl kiškite žąsį į orkaitę ir kepkite 1 valandą. Išėmusios suvyniokite į foliją ir palikite šiltoje vietoje iki patiekimo.

Padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių, paskrudinkite daržoves skardoje – apie 15-20 minučių, perdėkite į lėkštę.

Tada skardą dėkite ant kaitlentės, įpilkite vyno ir ant vidutinės ugnies užvirkite, nugrandydamos mentele prikepusius riebalus nuo žąsies bei daržovių ruošimo. Gautą padažą perpilkite į puodą, suberkite krakmolą, atskiestą nedideliu kiekiu šalto vandens, pamaišykite. Druskos berkite pagal skonį.

Štai Kalėdų žąsis ir paruošta! Linkime gražių švenčių!


Shutterstock nuotr.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.