Kepimo klaidos, kurios sugadina net ir patį gardžiausią pyragą

Tikriausiai ir jums taip yra buvę, kad randat puikų pyrago receptą, kelias valandas stovit prie viryklės, o rezultatas... šedevras keliauja į šiukšlių dėžę, nes jo ragauti nesutinka net šuo. Štai keletas dažniausių klaidų, kurių nekartoja tik labai patyrusios virėjos.
© Shutterstock nuotr.

PRADĖKIME NUO RECEPTO

Kartais receptai būna tokie painūs ir ilgi, kad net matematikos genijai pasiklysta, kiek ir ko ten reikia, kur ir ką supilti. Patariame receptą perskaityti kelis kartus ir mintyse susidėlioti strateginį planą. Nes būna ir taip, kad pirmą kartą skaitydamos receptą ir viską žingsnis po žingsnio darydamos pastebime, kad seka ne nuosekliai surašyta arba kažko jau nespėsime padaryti, nes, pavyzdžiui, per tą laiką sustings želatina. 

NE MAŽDAUG, O TIKSLIAI TIEK

Aišku, virtuvėje (kaip ir gyvenime) norisi kuo daugiau eksperimentuoti ir kūrybiškai viską pakreipti kita linkme, tačiau geriau to nedaryti. Jei jau recepte rašoma, kad reikia dėti konkretų mililitrų ar gramų kiekį, tiek ir dėkite. Dėl tikslumo jums labai pravers maisto svėrimui skirtos svarstyklės

TURĖKITE KANTRYBĖS

Dažna pradedančioji kepėja taip nerimauja laukdama savo kūrinio, kad vis darinėja orkaitės dureles: gal jau, o gal dabar jau? Maisto gaminimo ekspertai įspėja, kad dažnas šaltas oro patekimas į orkaitę gali labai pakenkti jūsų kepiniams. Pirmiausia  taip konditerijos gaminiai praranda formą ir gali neišsikelti. Taip pat – taip pailginate kepimo trukmę. 

PERMINKOTE (NEIŠMINKOTE) TEŠLĄ

Būna, kad taip stengiamės, kad net nepajuntame, kaip ilgai minkome tešlą. Tokiu atveju pyragas gali būti labai kietas ir per daug trapus. Jei patingite, ir tešlą vos vos pamaigote rankose, efektas taip pat gali nenudžiuginti. Geriausia tai daryti maždaug 35 min., priklausomai nuo tešlos kiekio. 

Nuotr. Shuttertock

PER KARŠTA ORKAITĖ

Prieš pašaunant kepinį į orkaitę, tiksliai įvertinkite, kokia temperatūra yra nustatyta. Taip pat  pyragą dėkite per vidurį ir nustatykite šildymą ir iš viršaus, ir iš apačios. Jei karščio bus per daug, pyragas gali sukepti arba jo viršus taip suskrus, kad bus kietas ir netraškus. Jei šią klaidą pastebėjote viduryje kepimo, patiekalą apdenkite folija (ji sumažins kaitrą). 

NETINGĖKITE PALAUKTI

Jei kepinio recepte rašoma, kad tešlą būtina atšaldyti, būtinai taip ir padarykite (ir ne kelias minutes, o valandą ar dvi). Per mažai atšaldyti tešla sugadins pyrago skonį. Tas pats galioja ir su kitais nurodymais: atšildyti, atšaldyti, užvirti ir t.t.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.