ETIKETAS. Nemokšiškai padėsi peilį ir šakutę - padavėjas nuneš lėkštę

 (11)
Yra kūno kalba, bet yra ir stalo įrankių kalba. Jei neteisingai juos padėsi valgydamas ar po valgio, gali apsijuokti.
© Shutterstock nuotr.

Egzistuoja tam tikros etiketo taisyklės, nurodančios, kaip elgtis prie stalo restorane. Tarkim, duona niekada nesmeigiama šakute ir riekę reikia valgyti, duoną laužiant gabaliukais. O jei sudėtas gausus rinkinys įrankių prie lėkštės, reikia pirmiausia imti peilį ir šakutę nuo krašto, o ne tuos įrankius, kurie arčiausiai lėkštės.

Peilis ir šakutė taip pat „kalba“. Europiečiai dažniausiai peilį laiko dešinėje, o šakutę – kairėje rankoje; tuo tarpu amerikiečiai kartais perima šakutę į dešinę ranką.

Peiliu ir šakute valgomi mėsos ir paukštienos patiekalai, blyneliai, omletai ir kt. Žuvies patiekalams yra skirta speciali šakutė ir peilis.


Shutterstock nuotr.

Taigi pakalbėkime apie ženklus:

1 – Dar valgau. Jei šnekučiuojatės, norite atsigerti vandens, peilį ir šakutę padėkite ant lėkštės kraštų, kad koteliai remtųsi į stalą. Peilio ašmenys turi būti į lėkštės vidų, o šakutės dantukai - į stalą.
Amerikiečiai paprastai padeda įrankius, kad koteliai neliestų stalo, o šakutė žiūrėtų dantukais į viršų.

2 – Noriu dar. Daugelis klaidingai mano, jog pavalgius sukryžiuoti peilį ir šakutę reiškia, jog viskas, jau sotus ir pavalgęs. Iš tikrųjų jūs pasirengęs dar valgyti ir padavėjui ženklas, kad nenuneštų lėkštės.

3 – Patiko! Jei norite pasakyti, jog maistu likote sužavėtas, šakutę ir peilį sudėkite, kaip parodyta paveikslėlyje.

4 – Baigiau. Būtent vertikaliai ir lygiagrečiai sudėtas peilis (ašmenimis į lėkštės vidų) ir šakutė rodo padavėjui, kad pavalgėte, ir jis gali paimti jūsų lėkštę. Peilis ir šakutė gali būti sudėti tiek vertikaliai, tiek pakreipti šonu – 45 laipsnių kampu; pastarasis būdas būdingas amerikiečiams.
Europoje baigus valgyti, šakutės dantukai paprastai nusukami žemyn, o Amerikoje atvirkščiai – aukštyn.

5 – Nepatiko. Įkišę peilį tarp šakutės dantų rodote, kad patiekalas jus ne itin sužavėjo.

Jei įstrigo tarpdančiuose maisto, šakute nerakinėkite - tam yra dantų krapštukai. Ir būtinai kita ranka prisidenkite burną.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.