Dieta pagal temperamentą

 (2)
Dietų pagal kraujo grupę ir figūros tipą kažkada mėginau, o štai pagal temperamentą – ne. Gal suveiktų?
Melancholikėms netgi patariama valgyti saldumynų. Žinoma, vertėtų jausti saiką.
© Shutterstock nuotr.

Dietologai padarė išvadą, jog norėdama atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų, moteris turėtų pamėginti valgyti tai, kas tinka jos temperamentui. Kas išbandė, sako, jog veiksminga.

Taigi išsiaiškinkime, kokių mitybos taisyklių verta mums laikytis, kad išliktume puikios formos.

Cholerikės
Nepastovios, ūmios, aktyvios asmenybės. Joms būdinga greita nuotaikų kaita, jos visada lekia, bandydamos visur suspėti, bet dažniausiai visur vėluoja. Dėl tokio elgesio atsiranda mitybos problemų, nes sangvinikėms tiesiog nėra kada prisėsti ir ramiai papusryčiauti ar papietauti. Jos pripratusios užkandžiauti pakeliui ir valgyti tai, kas pasitaikys po ranka. O po ranka dažniausiai pakliūva greitas maistas arba pusfabrikačiai.

Jei norite išsaugoti sveikatą ir kūno lieknumą, į parduotuvę einančioms cholerikėms rekomenduojama laikytis kuo toliau nuo lentynėlių su bulvių traškučiais, sausainiukais ir kitais saldumynais. Geriau būtų juos pakeisti daržovėmis ir vaisiais - jei jau užkandžiausite, tai bent jau naudingais produktais. Be to, būtina įdiegti taisyklę, kad bent vieną laisvą dieną reikia skirti maisto gaminimui. Sriuba, sultinys arba guliašas puikiai jus pasotins.

Cholerikėms tiks bet kokia dieta, svarbiausia, kad ji būtų ne per ilga ir ne perdaug griežta, nes šio temperamento asmenybėms tiesiog neužteks kantrybės laikytis dietos iki pabaigos.

Sangvinikės
Šio temperamento tipo atstovės - ramios ir santūrios. Sangvinikės yra gurmanės, mėgsta rinktinius, neįprastus patiekalus. Pagrindinė sangvinikių svorio augimo priežastis - įvairūs daug kalorijų turintys padažai, užpilai ir priedai.

Jei jūs esate sangvinikė, stenkitės gamindama perdaug nepiktnaudžiauti itin kaloringais produktais. Taip pat tikrai verta atsisakyti vėlyvų vakarienių, kad ir kaip malonu būtų sėdėti iki vidurnakčio su ypatingu patiekalu.

Jei norite greitai išvalyti organizmą, jums tiks daržovių arba kruopų dietos.

Flegmatikės
Lėti žmonės, kuriems patinka ramus gyvenimo būdas. Tokią moterį išjudinti iš komforto zonos - tikra problema, todėl ir atsiranda problemų dėl papildomų kilogramų. Paprastai flegmatikės nemėgsta kuistis virtuvėje - joms paprasčiau tiesiog suvalgyti duonos gabalėlį.

Jei esate flegmatikė ir norite būti puikios formos, teks pamėgti gaminti ir valgyti visavertį maistą, be to, tai daryti tam tikromis valandomis. Ypatingą dėmesį verta skirti pirmiesiems patiekalams. Stenkitės iš savo valgiaraščio išbraukti riebų ir aštrų maistą, taip pat riboti saldžių ir miltinių patiekalų vartojimą. Norėdama atsikratyti poros - trejeto kilogramų, atkreipkite dėmesį į dietas iš sriubų arba košių.

Melancholikės
Iš prigimties - subtilūs, jautrūs žmonės, kurių dvasinė pusiausvyra yra ganėtinai trapi. Dėl savo nestabilaus temperamento melancholikės dažnai yra linkusios į kraštutinumus - iš pradžių parą valgo viską iš eilės, o po to už apsirijimą baudžia save griežčiausiu badavimu. Būtent to daryti melancholikėms jokiais būdais negalima. Dietos turi būti arba 1-2 savaičių ir švelnios, arba (kas būtų efektyviau) galima lieknėti, taikant iškrovos dienas.

Stenkitės valgyti daugiau vaisių. Beje, skirtingai nuo kitų temperamento tipų atstovių, melancholikėms ne tik nėra draudžiama, bet netgi rekomenduojama valgyti saldumynus (žinoma, nepersistengiant). Gabalėlis šokolado arba 2-3 šaukšteliai medaus ne tik sušildys melancholiko dūšią, bet ir suteiks energijos bei noro aktyviam gyvenimo būdui, o tai ir yra svarbiausia kovojant su papildomais kilogramais.

Obettačiau... Kadangi gryno temperamento tipo žmonių sutiksi retai, dažniausiai būna maišyti, tai greičiausiai teks ieškoti aukso viduriuko, sudarant savo autentišką valgiaraštį...

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.