DIENOS PATARIMAS. Medinė ar stiklinė pjaustymo lentelė?

 (3)
Gali nebūti kočėlo ar mėsos plaktuko virtuvėje, tačiau pjaustymo lentelę atrasite kiekvienoje virtuvėje.
© Shutterstock nuotr.

Kokią rinktis - medinę, plastikinę ar stiklinę? Kokiems produktams geresnė viena, o kokiems - kita?

MEDINĖ

Tradicinis variantas, kuris jau keletą dešimtmečių yra „ant bangos". Geras pasipelnymas veslininkams per Kaziuko mugę.
Privalumai: labai normali kaina ir ilgaamžiškumas, patvarumas. Lentelės iš beržo ir pušies - pačios minkščiausios, mažiausiai šipina peilį, tačiau gali įtrūkti, neatitarnavusios ir metų.
Gaminiai iš ąžuolo - patys patvariausi, tačiau gana sunkūs. Vidutinėss ([pagal kainą ir svorį) - buko ir bambuko pjaustymo lentelės.
Trūkumai: medis sugeria pjaustomų produktų - vaisių, daržovių, mėsos - sultis. Todėl atsiranda patogi terpė veistis bakterijoms, kenksmingoms žmogui. Tos šeimininkės, kurios teikia pirmenybę medžiui, turėtų įsigyti atskiras pjaustymo lentas daržovėms, duonai, žaliai mėsai, žuviai. Po naudojimo ypač kruopščiai nuplaukite.
Renkantis: ant lentelės šono turi matytis medžio rievės, kitu atveju rankoje laikote fanerą. Pjaustyti bus patogu, tačiau viršutinis sluoksnis pradeda byrėti.

PLASTIKINĖ

Lentelės iš šios medžiagos irgi populiarios, nes kainuoja nedaug, būna įvairiausių spalvų, dydžių bei formų, rašoma aif.ru.
Privalumai: jos nesugeria drėgmės, kurios yra produktuose, todėl iš higienos pusės jos yra geresnės nei medinės.
Trūkumai: nuo peilio lieka įpjovimų, kuriuose, laikui bėgant, gali pradėti veistis bakterijos. Tokios lentelės slysčioja ant stalviršio, todėl patartina pirkti gelinius lipdukus. Beje, nuo lentelės slysta ir patys produktai, todėl pjaustymo lentelių gamintojai stengiasi paviršių kurti grublėtą.
Renkantis: pasistenkite išsiaiškinti, iš kokio plastiko pagaminta lenta. Kai kurios jų yra itin minkštos - gali netyčia atpjautas gabalėlis patekti į maistą. Idealus - lentelė iš polipropileno.

STIKLINĖ

Jos į buitį atslinko visai neseniai. Ir visai efektingai atrodo.
Privalumai: stiklinė lentelė higienos požiūriu mažiau pavojinga nei medinė. Ji nesugeria nei drėgmės, nei kvapų. Jas lengva plauti, be to, yra dažniausia plonesnės ir lengvesnės už medines ar plastikines.
Trūkumai: labai greitai atšipina peilius, todėl geriausia stiklinę pjaustymo lentelę naudoti serviravimui ar pjaustyti minkštus gaminius, pavyzdžiui, pyragą arba sūrį. Vaisiams bei mėsai stiklinė lentelė netinka.
Renkantis: pageidautina, kad lentelė būtų su guminėmis spaudėmis dugne, kad neslystų nuo stalo paviršiaus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.