DIENOS PATARIMAS. Ką daryti, kad vaisiai ir uogos ilgiau liktų šviežios?

 (5)
Stengiatės iš vasaros kraitės pasiimti visus vitaminus, tačiau nesinori į turgų uogų ir vaisių žygiuoti kasdien? Štai, jums keletas patarimų!
© Shutterstock nuotr.

Pradėsime nuo uogų (nors tą patį metodą taikau ir vaisiams). Pripažinkit, šiek tiek gaila už mėlynių ar aviečių indelį sumokėjus nemenką sumą, kitądien pamatyti, jog apie uogas sukiojasi arba muselės, arba pelėsis... Kaip ilgiau jas išlaikyti šviežias?
Šį patarimą (kaip ir kitus, kuriuos rasite šiame straipsnyje) man davė bičiulė Rasa. Ji vegetarė, tad žino, ką kalba. O kalba ji apie actą.
Parsinešusios uogas iš parduotuvės pasigaminkite acto vandenuką (10 dalių vandens:1 dalis balto arba obuolių sidro acto) ir į jį supilkite uogas. Pamaišykite. Nusausinkite. Galite ir perplauti, tačiau acto skonio, bent jau aš, nejaučiu.
Actas nužudo visas puvėsio bakterijas, kenkėjų sporas ir visą kitą velniavą, kuri nusėsta ant uogų. Taip apdirbtas uogytes šaldytuve galite laikyti iki savaitės!
Dar vienas dalykas, prie kurio prisideda actas - obuolių ir kriaušių blizgesys. Prileidžiu pilną kriauklę vandens, įpilu stiklinę acto ir suverčiu vaisius. Leidžiu paplūduriuoti 10 minučių ir išgriebusi nusausinu - vaisiai atrodo kaip vaškiniai ir jokios zarazos nelimpa!

Šviežumo abėcėlė

Daugelio vaisių ir daržovių šviežumą išsaugoti padeda šaltis. Jis lėtina produktų "kvėpavimo" procesą taip atitolindamas sunokimą. Tačiau jokiu būdu vaisių negalima dusinti, t.y. laikyti polietileno maišeliuose - pakankamai oro negaunantys vaisiai ne noksta, bet pūva.
Kai kurie vaisiai ir daržovės išskiria etileno dujas, kurios pagreitina nokimą ir gali įtakoti kitų, šalia esančių daržovių ir vaisių nokimo bei pūvimo procesus. Takirm, jeigu toje pačioje pintinėje laikysite špinatus ar kale rūšies kopūstus ir obuolius arba persikus, žaliosios daržovės per kelias dienas pagels. Taigi, pirmausia jūs turite atskirti "gazuojančias" daržoves nuo jų dujoms jautrių vaisių ir daržovių.

Gazuojantys produktai, kuriuos geriausia laikyti šaldytuve: obuoliai, abrikosai, melionai, figos.

Gazuojantys produktai, kuriuos geriau laikyti atokiau nuo šaldytuvo: avokadai, neprinokę bananai, nektarinai, persikai, kriaušės, slyvos, pomidorai.

Produktai, kuriems reikia vengti gazuojančiųjų draugijos: prinokę bananai, brokoliai, Briuselio kopūstai, kopūstai, morkos, kalafijorai, agurkai, baklažanai, salotos ir kitos lapinės daržovės, petražolės, pupelės, pipirai, saldžiosios bulvės, arbūzai.

Stenkitės vaisius ir daržoves pirkti paskutinius - kad jie nespėtų sušilti. Idealiausia, jeigu turguje apsilankytumėte vos jam atsidarius, nes ką tik nuskintos uogos išliks šviežios ilgiau negu pastovėjusios saulėje nors ir kelias valandas.

Na, priartėjome prie įdomiausios dalies. Kaip pirkti kartą per savaitę, bet namie visada turėti šviežių daržovių? Štai, kaip atrodytų planas, jei perkate sekmadienį:

Valgome pirmiausiai (nuo sekmadienio iki antradienio): artišokus, šparagus, avokadus, bananus, baziliką, brokolius, vyšnias, kukurūzus, krapus, žaliuosius žirnelius, grybus, garstyčių daigus, braškes.

Valgome vėliau (nuo antradienio iki penktadienio): arugulą, agurkus, baklažanus, vynuoges, salotas, laimą, mescluną (lapinių daržovių mišinį), ananasą, cukiniją.

Valgome paskiausiai (savaitgalis): abrikosus, paprikas, mėlynes, Briuselio kopūstus, kalafijorą, greipfrutus, porus, citrinas, mėtą, apelsinus, raudonėlį, petražoles, persikus, kriaušes, slyvas, špinatus, pomidorus, arbūzus.

Likučiams: obuoliai, burokėliai, morkos, kopūstas, salieras, svogūnai, bulvės, česnakas.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (161)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.