MOČIUTĖS kalėdinis aguonų vyniotinis

Tradicinis Kalėdų stalo saldėsis mūsų šeimoje. Tokį vyniotinį mano močiutė kepdavo per didžiąsias metų šventes. O štai ir jo receptas.
© feastofguiltypleasures.blogspot.com
Pagaminamas per:
150min
Recepto kilmė:
Lietuvos virtuvė
Įvertinimas:
3.0000 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gaminimas

Pirmiausiai užminkoma tešla. Sviestas ištirpinamas. Į jį suberiamas cukrus, žiupsnelis druskos. Įmušami kiaušiniai ir supilamos piene išleistos mielės, taip pat nutarkuota vienos citrinos žievelė ir razinos. Viskas sumaišoma ir įdedama miltų. Jei tešla pernelyg drėgna ar lipni, t.y. lengvai neatkimba nuo rankų, įdedama daugiau miltų. Tešla pastatoma šiltai, kad pakiltų.

Kol tešla kyla, baigiamas ruošti įdaras. Aguonas rekomenduotina iš vakaro pamerkti į vandenį. Kitą dieną vanduo nukošiamas, aguonos sudedamos į verdantį vandenį, trumpai pavirinamos ir vėl nukošiamos. Nusausintos aguonos tris kartus sumalamos. Tuomet jos sudedamos į išlydytą sviestą, įberiama sauja razinų, sauja smulkintų graikinių riešutų, ir nutarkuota vieno apelsino žievelė.

MOČIUTĖS kalėdinis aguonų vyniotinis
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

Visa tai trumpai pakepama. Mišiniui atvėsus, įmušamas kiaušinis, suberiamas cukrus ir įpilama apelsinų skonio esencijos, viskas gerai išmaišoma.

Tešlai pakilus, ji suplėšoma į dvi (keturias) dalis (priklauso nuo to, kokio dydžio vyniotinius darysite). Kiekviena dalis iškočiojama ant miltais pabarstyto stalo. Ant iškočioto lakšto sudedama dalis aguonų įdaro. Lakšto kraštai turi likti švarūs.

MOČIUTĖS kalėdinis aguonų vyniotinis
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

Lakštas suvyniojamas taip, kad sujungimo vieta būtų per vidurį. Vyniotiniai padedami ant sviestu pateptos skardos ir jiems leidžiama pakilti.

MOČIUTĖS kalėdinis aguonų vyniotinis
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

Pakilę pyragai patepami plaktu kiaušiniu ir kepami vidutinio karštumo (160-170 C) orkaitėje 30-40 minučių. Ar vyniotiniai iškepę, patikrinama mediniu pagaliuku. Iš orkaitės ištraukti vyniotiniai paliekami atvėsti, jų papildomai nešaldant ir nejudinant. Galiausiai vyniotinis supjaustomas riekelėmis ir tiekiamas į stalą. Skanaus!

MOČIUTĖS kalėdinis aguonų vyniotinis
© feastofguiltypleasures.blogspot.com
feastofguiltypleasures.blogspot.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą

Ingredientai:

Tešlai:
1 kg Miltai
250 ml Pienas
60 g Mielės
6 vnt. Kiaušiniai
120 g Sviestas
120 g Razinos
230 g Cukrus
pagal skonį Citrinos žievelė
žiupsnelis Druska
Įdarui:
250 g Aguonos
50 g Sviestas
sauja Razinos
sauja Graikiniai riešutai
pagal skonį Apelsino žievelė
1 vnt. Kiaušiniai
125 ml Cukrus
10 ml Apelsinų esencija
Aptepimui:
1-2 vnt. Kiaušiniai
Sudėtingumas :