Duona
© Fotolia nuotr.

Raugintos ruginės duonos likučius supjaustykite centimetro dydžio gabalėliais, suberkite ant kepimo skardos ir skrudinkite 130–150°C karštumo orkaitėje, pravėrę dureles. Gabalėliai neprikeps, o iš orkaitės virtuvėje pasklis malonus duonos kvapas. Po valandos išjunkite orkaitę ir palikite džiūvėsėlius joje atvėsti. Gatavus džiūvėsėlius laikykite sausai, atvirame stiklainyje ir naudokite užkandžiui ar desertams gaminti.

Iš mažų minkštų batono ar pyrago likučių pagaminkite džiūvėsėlių pabarstams. Sutrupinkite likučius pirštais į trupinius. Plačiai pakleistus palikite juos išdžiūti kambario temperatūroje arba apyšiltėje orkaitėje su atviromis durelėmis, vėliau laikykite kaip ir kitus sausus maisto produktus. Džiūvėsėlių pabarstus naudokite faršo masei padidinti, apkepams užbarstyti. Juos dar galima sumalti virtuvės kombainu ar susmulkinti smulkintuvu ir barstyti kaip įprastus baltus džiūvėsėlius.

Skrebučius pasigaminsite sužiedėjusio pyrago ir duonos riekes aptepę sumuštinių margarinu arba konditeriniu teptuku užtepę aliejaus ir supjaustę 2–3 cm gabalėliais. Pagal skonį juos pabarstykite svogūnine, česnakine druska arba kitais prieskoniais. Skrebučius sudėkite ant kepimo skardos ir laikykite 130–150°C karštumo orkaitėje, kol jie visiškai išdžius, o paviršius kiek paruduos. Pagardinti skrebučiai – gera užkanda prie alaus, tačiau juos smagu ir šiaip traškinti. Mažesnius skrebučius galite sumaišyti su daržovių salotoms, didesnius – patiekti prie salotų, pagardinti sriubas. Skrebučių lėkštę galite pastatyti ant stalo su įrankiu, kuriuo kiekvienas jų įsidės, kiek norės.

POMIDORŲ SALOTOS SU PYRAGO SKREBUČIAIS

Reikės:
1 stiklinė pyrago skrebučių;
3 pomidorai;
1 mažas raudonasis svogūnas;
sauja bazilikų lapelių;
kelios petražolių šakelės;
4–5 šaukštai alyvuogių aliejaus;
2 šaukštai vyno acto;
žiupsnelis druskos;
grūstų juodųjų pipirų.

Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, svogūną – plonais skridinėliais, žalėsius sukarpykite žirklėmis į juosteles, suberkite viską į dubenį, užbarstykite druskos bei pipirų, sumaišykite. Actą su aliejumi gerai suplakite, užpilkite ant salotų ir dar kartą išmaišykite.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai