Vestuvių tortas
© Fotolia nuotr.

„Jauki ir smagi aplinka yra vienas svarbiausių reikalavimų įsimintinai šventei. O ši užduotis, pasirodo, nėra tokia ir sunki – svarbiausi jaukumo elementai yra puošnus saldusis stalas, tinkamos dekoracijos ir atskira erdvė svečių pašnekesiams. Dažnai likus paskutinėms savaitėms ar net dienoms, nuotakos ima blaškytis, keisti tai, kas buvo sumanyta, pildyti saldumynų asortimentą. Tokie sprendimai nėra reikalingi, o be to, kainuoja nemažai finansinių bei laiko investicijų. Geriausiai visus reikalingus akcentus sudėlioja detalės, tad joms siūlau skirti daugiausiai dėmesio“, – sako G. Petkevičiūtė.

Pirmasis akcentas – apgalvotas desertų stalas

Dar visai neseniai vestuvėse nematydavome margaspalvių „Macaroons“ sausainių ar pastelinių spalvų krepšeliuose pūpsančių keksiukų su kepuraitėmis – pagrindinis ir svarbiausias šventės saldusis akcentas buvo tortas.

„Deserto stalo ar net atskiros jiems skirtos erdvės kūrimas yra visai naujas dalykas lietuviškose vestuvių tradicijose. Nuotakos ir švenčių organizatoriai kasmet tampa vis išradingesni ir saldžiajai vestuvių daliai skiria vis daugiau erdvės ar net funkcijų – desertai jau nebėra skirti tik svečių vaišinimui, jie jau atlieka ir šventės dekoravimo funkciją, o kartais organiškai įsilieja net į pramoginę šventės dalį“, – apie vestuvinių desertų pokyčius pasakoja konditerijos žinovė Giedrė.

Siekiant sukurti nepamirštamą desertų stalą, reikia labai gerai apgalvoti, kokie produktai dera prie bendros vestuvių temos, įvertinti sezoniškumą ir jo teikiamas galimybes, galvoti ne tik apie skonį, bet ir apie spalvų paletę. Taip pat svarbu nepamiršti, kad ne viskas, kas gražu, yra ir praktiška.

„Vasarą galvojame apie ledus, tačiau jų patiekimas, kai lauke kepina saulė, sukelia nemažai rūpesčių – jie greitai tirpsta, praranda savo formą ir žavesį, varvančiais ledais didelė tikimybė išsitepti puošnius drabužius. Saugi, sveika ir gaivi alternatyva ledams – tai vaisiai ir uogos, kurių vasarą gausu. Tačiau supjaustytos gabalėliais ir išdėliotos lėkštėse šviežios vaišės ima džiūti ir po kurio laiko atrodo nebepatraukliai. Natūralių spalvų šėlsmo ir šviežio gaivumo pojūtį saldžiam stalui gali suteikti trinti vaisių ir uogų kokteiliai su ledukais,” – patarimais dalinasi G. Petkevičiūtė.

Kaip vestuvinius desertus priderinti prie bendros šventės temos

Su tortu klausimų nekyla – tobula, kai jo puošybos elementai atitinka išsirinktos svajonių suknelės detales. Tačiau ką daryti su kitais saldumynais, kai nesinori apsiriboti šakočiu ir saldainiais, o iš „juvelyrinių“ desertų pasiūlos neleidžia rinktis numatytas šventės biudžetas?

Pasak Giedrės, tinkamai parinkus detales, visus desertus galima priderinti prie bet kokios aplinkos. Svarbu nesuklysti renkantis deserto pateikimo būdą. Pavyzdžiui, tie patys trintų vaisių ir uogų kokteiliai, patiekti mažuose stiklainiuose su šiaudeliu, puikiai tiks Provanso stiliaus vestuvėms, o supilstyti į subtiliai dekoruotas elegantiškas aukštas taures žaismingai papuoš prabangią aplinką.

„Labai dažnai pasitaiko, kad jauniesiems pasiūlius keisti ne desertą, o jo pateikimo būdą, rezultatu jie lieka labai patenkinti ir dėkoja už laiku sustabdytus nereikalingus ir brangius pakeitimus. Be to, patiekimo forma tampa įmantria, su vestuvių tema susiliejusia dekoracijos dalimi, kuri sukuria subtilaus ir preciziško jaukumo įspūdį,“ – pasakoja Giedrė Petkevičiūtė.

Interaktyvios desertų erdvės kūrimas

Šventės dalyviai visuomet kupini lūkesčių, o būsimi jaunavedžiai iki pat numatytos dienos, ar net jos metu, jaučia nerimą, ar visiems svečiams smagu, ar jie nenuobodžiauja. Todėl labai svarbu apgalvoti, kokios veiklos bus siūlomos renginio dalyviams. Drąsesniems Giedrė siūlo interaktyvų desertų stalą – kur kiekvienas norintis galėtų pats pasigaminti, ko pageidauja.

„Vienoms vestuvėms pasiūlėme lauke įrengti kokteilių gaminimo dirbtuves – iš medinių palečių sukonstravome aukštą stalą, nuklojome jį stikliniais indais, pripildytais įvairiausiais vaisiais ir uogomis, į vieną jų pridėjome grūsto ledo ir kvietėme svečius patiems pasigaminti norimą kokteilį. Dirbtuvės sulaukė didelio susidomėjimo, svečiai noriai įsitraukė į pasiūlytą atrakciją – visi bendravo, eksperimentavo, ragavo ir tarpusavyje mainėsi vieni kitų pagamintais kokteiliais“, – pramogas svečiams prisimena Giedrė Petkevičiūtė.

Žinoma, siekiant tobulo efekto, praverstų gaminimo procesą prižiūrintis ir apie kokteilių gaminimą išmanantis padėjėjas. Jis galėtų ne tik pakonsultuoti ir užimti svečius, bet ir prižiūrėti, kad dirbtuvių stalas išliktų tvarkingas ir puošnus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai