© Shutterstock

O dabar mokslininkai atrado neįtikėtiną dalyką – jie atrado naują būdą, kaip virti ryžius, kad kalorijų kiekis sumažėtų perpus. Naujojo tyrimo išvados buvo paskelbtos per 249-ąjį Nacionalinį Amerikos chemikų asociacijos susirinkimą.

Jose skelbiama, kad į verdantį vandenį įpylus arbatinį šaukštelį kokosų aliejaus ir pusę puodelio paprastų baltų ryžių, po to pavirus 20–40 minučių ir palaikius šaldytuve 12 valandų, gaunamas patiekalas, iš kurio organizmas pasisavina 50–60 proc. mažiau kalorijų.

Tyrėjai tai paaiškino tuo, kad ryžiuose yra dviejų rūšių krakmolo – tokio, kuris virškinamas lengvai, ir tokio, kuris yra atsparus virškinimo enzimams. Mūsų organizme nėra enzimų, reikalingų virškinti atsparų krakmolą, o tai reiškia, kad toks krakmolas mūsų organizme neskaidomas ir nepaverčiamas cukrumi, kuris po to patenka į kraują. Kai organizme yra cukraus perteklius, jis virsta riebalais, o tai, kaip žinome, nėra gerai.

Kitaip tariant, mokslininkai norėjo atrasti būdą, kaip gaminti ryžius, kuriuose būtų daugiau atspariojo krakmolo, kad į organizmą nepatektų per daug cukraus. Būtent čia mokslininkams ir padėjo kokosų aliejus. Ryžius verdant su kokosų aliejumi, krakmolo granulės tampa atsparios virškinimo enzimams, o kai ryžiai palaikomi šaltai 12 valandų, šis procesas dar labiau suintensyvėja. Tai reiškia, kad suvalgysime tą patį ryžių kiekį, bet organizmas gaus perpus mažiau kalorijų.

O dar geriau tai, kad ryžių nereikia valgyti šaltų, kad gautume norimą efektą. Ryžius pašildžius, rezultatai nepasikeis. Kol kas nėra žinoma, ar panaši gudrybė veikia ir ruduosius ryžius, ir ar galima naudoti kitus aliejus – reikia atlikti daugiau tyrimų ir bandymų. O kol kas toliau giedokime ditirambus kokosų aliejui, ramia sąžine valgydami dubenį ryžių, nuo kurių nė kiek nesustorėsime.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai