Sausainiai
© Fotolia nuotr.

Svarbiausia – teisingi ingredientai. Todėl norėdami išsikepti tobulus sausainius, griežtai laikykitės recepto ir tiksliai matuokite ingredientus.

Riebalai (sviestas, margarinas ar aliejus) yra svarbiausias sausainių tešlos ingredientas. Nuo jų priklauso, ar kepamas sausainis išlaikys savo formą, ar orkaitėje jis pasidarys plokščias. Bendra taisyklė: daugiau riebalų – plokšti, traškūs sausainiai, mažiau riebalų – puresni, į pyragaičius panašūs sausainiai.

Jei norite sausainių, kurie „tirpsta burnoje“, rinkitės tik sviestą. Jis tirpsta žymiai mažesnėje temperatūroje, nei kiti riebalai.

Jei sausainiai neišlaiko savo formos, verta sumažinti recepte nurodomą sviesto, cukraus ar kepimo sodos kiekį.

Kepimo milteliai ir kepimo soda yra du dažniausiai naudojami sausainių tešlos purentojai. Kepimo soda yra paprastas natrio hidrokarbonatas, o kepimo milteliai yra natrio hidrokarbonato ir kalio hidrotartrato mišinys. Kepimo soda neutralizuoja tešlos rūgštumą, todėl orkaitėje kepami sausainiai gali paruduoti. Kadangi kepimo milteliuose jau yra rūgšties, jie nesumažina tešlos rūgštumo, todėl sausainiai būna puresni ir šviesesni.

Kaip ir riebalai, cukrus kepamas skystėja. Naudojamo cukraus rūšis ir kiekis yra labai svarbūs sausainiams. Naudojant baltąjį cukrų, sausainiai bus traškesni, nei naudojant rudąjį cukrų ar medų. Su ruduoju cukrumi pagaminti sausainiai po kepimo sugers drėgmę, todėl jie išliks minkštesni. Daugelyje sausainių su šokolado gabalėliais receptų nurodomas rudas ir baltas cukrus. Jei jūs sumažinsite sausainių recepte nurodytą cukraus kiekį, iškepti sausainiai bus puresni už iškeptus su visu nurodytu cukraus kiekiu.

Kiaušiniai yra rišamasis sausainių tešlos ingredientas. Dėl skysčio sausainiai gali iškilti arba išsileisti. Jei kiaušinis yra skystis, jis sukurs purią sausainių tekstūrą. Dėl vieno arba dviejų valgomųjų šaukštų vandens ar kito skysčio jūsų sausainiai bus plokštesni ir traškesni. Kiaušinio trynys suriša tešlą ir suteikia riebumo, tačiau iškepus sausainiai bus traškūs, nes kiaušinio baltymas sausainius išsausina. Norint kompensuoti sausinantį kiaušinio baltymų poveikį, reikia papildomo cukraus. Todėl sausainiai, gaminami tik su kiaušinių baltymais, yra tokie saldūs (pavyzdžiui, migdoliniai sausainiai).

Jei nenurodyta kitaip, prieš maišymą ingredientai turi būti kambario temperatūros. Sausainių tešla, kurią prieš kepant reikia atšaldyti, geriau išlaikys formą. Susukti ir supjaustyti sausainiai prieš kepimą turi būti atšaldyti, kad jų forma būtų griežtesnė. Tąsios tešlos sausainiai, pavyzdžiui, avižiniai arba sausainiai su šokolado gabalėliais, prieš kepimą gali būti kambario temperatūros.

Paprastai sausainiai kepami orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių. Jie kepa 8 - 12 minučių (priklausomai nuo sausainio dydžio). Jei norite minkštesnių sausainių, prieš perdėdami juos ant lėkštės, leiskite jiems atvėsti ant skardos apie 3 - 5 minutes. Jei norite traškesnių sausainių, leiskite jiems atvėsti ant skardos tik minutę.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai