Burokėlių patiekalai
© Organizatorių nuotr. (Nuotr. autorė: moona.lt)

Siūlome išbandyti ypatingus tinklaraščio „Miško žvėrys“ kūrėjų Julės ir Astos receptus iš burokėlių.

Burokėlių ir bulvių virtinukai su fetos sūriu bei čiobreliais

4 vidutinio dydžio burokėliai (išvirti ir nulupti turėtų sverti apie 560 - 600 g);
4 valg. š. raudonojo vyno acto;
8 didelės krakmolingos bulvės (apie 1,3 kg);
4 kiaušinių tryniai;
druska, pipirai;
apie 520 g miltų, (papildomai reikės kočiojimui);
100 g fetos sūrio;
šviežių čiobrelių lapelių.

Burokėlius virkite vandenyje su actu apie 45-60 minučių arba kol burokėliai taps labai minkšti. Šiek tiek juos atvėsinkite šaltame vandenyje, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sutrinkite rankine trintuve. Sudėkite juos į tankų sietelį ir palikite nuvarvėti, kol paruošite bulves.

Bulves išvirkite su lupenomis. Palikite atvėsti. Kai bulves jau įmanoma paimti į rankas, nulupkite ir sutraiškykite bulvių spaustuve. Jei neturite spaustuvės, bulves sutarkuokite. Bulves sumaišykite su burokėliais. Sudėkite kiaušinio trynius, pagardinkite druska ir pipirais. Berkite miltus ir minkykite. Tešla turi būti gan minšta, vis dar lipti prie rankų, bet nebelipti prie miltais apibarstyto paviršiaus. Miltuotomis rankomis padalinkite tešlą į 14 - 16 dalių ir išvoliokite maždaug 1,5 cm storio juostas, kurias supjaustykite 1,5 - 2 cm ilgio gabaliukais.

Virkite dideliame puode dalimis. Nepervirkite - virtinukus reikia ištraukti iš karto, kai tik jie iškyla į paviršių.

Patiekite karštus, apibarstę fetos sūrio trupiniais ir čiobrelių lapeliais. Galite apipurkšti alyvuogių aliejumi.

Burokėlių spalvos sūdytos lašišos gravlax salotos su marinuotais putpelių kiaušiniais

Marinuotiems kiaušiniams:
1 mažas tarkuotas burokėlis;
150 ml raudonojo vyno acto;
4 valg. š. cukraus;
1 lauro lapas;
12 putpelių kiaušinių.

Sūdytai lašišai:
200 g lašišos filė be kaulų, su oda;
250 ml cukraus;
100 rupios druskos;
Žiupsnis grūstų juodų pipirų;
Ryšelis krapų;
1 tarkuotas burokėlis.

Krienų padažui:
2 valg. š. plakamosios grietinėlės;
1 valg. š. krienų;
1/3 arb. š. garstyčių;
½ arb. š. obuolių acto;
žiupsnis cukraus;
žiupsnis druskos;
keletas lašų citrinų sulčių.

Įvairūs smulkūs salotų lapai ir žalumynai papuošimui.

Burokėlį, actą, cukrų ir lauro lapą maišydami užvirkite. Palikite atvėsti. Perkoškite per sietelį.

Kiaušinius užpilkite vandeniu ir užvirkite. Nuimkite nuo kaitros, uždenkite dangčiu ir palikite 3 min. Išgriebkite ir sudėkite į šaltą vandenį su ledukais. Kai kiaušiniai atvės, nusausinkite ir nulupkite juos.

Kiaušinius sudėkite į stiklainį ir užpilkite burokėlių actu. Staiklainį uždarykite dangteliu ir laikykite šaldytuve 3 paras.
Lašiša turėtų būti šaldyta mažiausiai 2 paras ir lėtai atvėsinta. Patikrinkite, ar lašišoje nėra likę kaulų ir juos pašalinkite. Lašišą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įdėkite į plokščią negilų indą.

Sumaišykite cukrų, druską, pipirus, kapotus krapus ir burokėlių tarkius. Šią masę užtepkite ant lašišos. Žuvį susukite į foliją ir sudėkite į indą, ant viršaus uždėkite sunkią pjaustymo lentelę, prispauskite stiklainiais ar kuo kitu sunkiu ir palikite šaldytuve 2-3 paras. Kartais žuvį apverskite. Iš žuvies skirsis skystis. Jį galite versdami žuvį nupilti.

Nuimkite foliją ir atsargiai nugramdykite burokėlių masę. Žuvį pjaustykite plonais gabalėliais.

Padažui grietinėlę sumaišykite su krienais, actu, garstyčiomis, cukrumi, druska ir citrinų sultimis.

Lašišos gabalėlius sudėkite ant lėkštės, šalia dėkite per pusę pjaustytus kiaušinius. Apšlakstykite padažu ir pagarniruokite lapeliais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai