Supelijusi duona
© Fotolia nuotr.

Pelėsiai ant maisto produktų – balti arba žalsvi dariniai. Pelėsis gali būti išplitęs ant viso paviršiaus, gali matytis tik nedideliame plote. Nors atrodo, kad pelėsis matosi tik ant produkto paviršiaus, iš tiesų pelėsis yra grybelis, kurio struktūra panaši į augalų, jis turi šaknis, stiebus ir sporas. Plika akimi nematomos šaknys gali išaugti labai ilgos ir nueiti tikrai giliai. Stiebai ir sporos yra tai, kas matosi paviršiuje. Sporos perduodamos oru, taigi pelėsis apkrečia ir šalia esančius produktus.

Visiems žinomas posakis – „šaukštas deguto medaus statinę sugadina“. Taip ir su pelėsiu – jei supelija vienas produktas, pelėsis greit išplinta į šalia esančius produktus.

Ne visi pelėsiai kenksmingi, kai kurie yra įprasti maisto produktų komponentai. Yra pelėsinių sūrių su melsvu pelėsiu. Tokio tipo pelėsiai yra valgomi, sukurti gamintojų. Tad pelėsinius sūrius valgyti saugu. Tiesa, ne visi mėgsta specifinį jų skonį.

O šiaip pelėsiai yra žalingi, jie sukelia alergines reakcijas, kvėpavimo takų susirgimus, kai kuriuose pelėsiuose yra nuodingų medžiagų – mikotoksinų, kurie sukelia sunkais ligas.

Tad, jei sultingas persikas turi dėmelių, geriau mesti jį į šiukšliadėžę, nes nematomos pelėsio gijos gali būti išsiraizgiusios giliau.

Tačiau ne visus papelijusius produktus reikia mesti į šiukšliadėžę. Mesti pirmiausia reikia minkštus, drėgnus produktus, nes grybeliui tai palankiausios sąlygos daugintis. Taigi jei pamatėte pelėsiu, meskite lauk šiuo produktus: mėsą, mėsainius, kruopų košes, makaronus, riešutinį sviestą, minkštus sūrius, jogurtą, grietinę ir pan.

Džemus, uogienes pamačius pelėsį, reikia iš karto išmesti, nes šiuose pelėsiuose gali būti mikotoksinų. Papelijusius kepinius, duona irgi reikia tuoj pat išmesti.

Išimtis –kieta vytinta dešra. Nuo jos ir panašių gaminių paviršiaus galima tiesiog nuskusti pelėsius. Kietojo sūrio papelijusį paviršių galima nupjaustyti ir valgyti. Nupjauti reikėtų apie 2,51 cm.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai