Šašlykai
© Fotolia nuotr.

Ėriuko, kiaulės, veršiuko, paukščių ir mažų laukinių gyvūnų bei paukščių mėsos ar žuvies marinavimas trunka neilgai, o marinatas dažniausiai yra šviesus ir nevirtas, t. y. jo produktai tiesiog sumaišyti.

Paruoštą marinatą reiktų užpilti ant mėsos ar žuvies ir porą valandų laikyti vėsioje vietoje. Kambario temperatūroje įsigėrimo procesas pagreitėja mažiausiai du kartus.

Paprastas marinatas žuviai, kiaulienai ar vištienai (1 kg mėsos):

150 ml sauso baltojo vyno;
5 šaukštai alyvuogių aliejaus;
1 šaukštas citrinų sulčių;
2 šaukštai susmulkintų šviežių žolelių, pvz., petražolių, čiobrelių,
česnako laiškų ar bazilikų;
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Egzotiškas citrusų ir medaus marinatas žuviai ar vištienai (1 kg mėsos):

1 citrinos sultys ir tarkuota geltonoji žievė;
3 šaukštai saulėgrąžų aliejaus;
0,5 apelsino sultys ir tarkuota oranžinė žievė;
2 šaukštai skysto medaus;
1 šaukštas sojų padažo;
1 šaukštelis garstyčių;
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Paprastas sojų marinatas (1 kg mėsos):

50 ml aliejaus;
2 šaukštai tamsaus sojų padažo;
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
1 šaukštelis džiovintų raudonėlių;
1 šaukštas citrinų sulčių.

Rytietiškas jogurto marinatas žuviai, mėsai ir paukštienai (1 kg mėsos):

150 ml natūralaus jogurto;
1 susmulkintas mažas svogūnas;
1 smulkiai sukapota česnako skiltelė;
1 šaukštas susmulkintos imbiero šaknies;
1 šaukštelis maltų kalendros sėklų;
1 šaukštelis maltų kmynų;
0,5 šaukštelio maltos ciberžolės.

Raudonojo vyno marinatas tamsiai ir laukinių gyvūnų mėsai (1 kg mėsos):

150 ml sauso raudonojo vyno;
1 šaukštas aliejaus;
1 šaukštas raudonojo vyno acto;
2 smulkiai sukapotos česnako skiltelės;
2 rankomis susmulkinti laurų lapai;
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Minkštinantis ir gardinantis kivių marinatas jautienai (1 kg mėsos):

4 nulupti kiviai;
3 didelės susmulkintos česnako skiltelės;
2 šaukštai pomidorų pastos;
2 šaukštai tamsaus sojų padažo;
žiupsnelis maltų kajano pipirų;
keli petražolės lapeliai.

Suplakite visus produktus maišytuvu. Jautieną marinate laikykite 5 valandas, kiauliena suminkštėja ir įgauna skonį greičiau. Šio marinato kiekio pakaks 700 g mėsos.

Minkštinti ir kartu gardinti reikia tamsią bei tamprią jautieną, taip pat briedžio, senos avies, senos stirnos bei šerno mėsą. Tokiu atveju tamsus ir aštroko skonio marinatas yra verdamas. Marinavimas trunka gana ilgai: mažesni mėsos gabaliukai marinuojami 24 valandas, didesniems prireikia iki 72 valandų.

Itin svarbu marinatą visiškai atvėsinti, kadangi šiltas jis padaro mėsą ištižusią ir suteikia pernelyg rūgštų skonį.

Virtas marinatas (1 kg mėsos):

2 morkos;
2 dideli svogūnai;
2 salierų stiebai;
200 ml aliejaus;
250 ml raudonojo vyno;
250 ml raudonojo vyno acto;
800 ml vandens;
10 kadagio uogų;
10 juodųjų pipirų grūdelių;
1 šaukštelis džiovintų čiobrelių;
2 laurų lapai.

Supjaustykite daržoves plonais griežinėliais ir apkepkite 100 ml aliejaus, kad neparuduodamos suminkštėtų. Supilkite į puodą vandenį, pakaitinkite 10 minučių ant nekaitrios ugnies. Tada sudėkite likusius produktus ir ramiai virkite dar 10 minučių. Supilkite likusius 100 ml aliejaus, uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti bei įgauti skonį iki kitos dienos.

Atvėsusį marinatą supilkite į stiklainį ir naudokite pagal poreikius.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naujausi recepetai