Vis dėlto degalai niekada neatpigs dvigubai, t.y. tiek pat, kiek nafta, o tam yra kelios objektyvios priežastys, kurias paaiškina finansų analitikas.

„Galima išskirti tris faktorius. Visų pirma, dėl valiutos. Naftos kaina yra kotiruojama doleriais, o mes žiūrime į kainas eurais. Nuo metų pradžios euras dolerio atžvilgiu atpigo daugiau nei 10 procentų,tad
naftos kaina eurais pinga ne taip smarkiai. Antras faktorius – akcizas, kuris sudaro daugiau nei 40 proc. visos degalų kainos. Degalinės sumoka 1,5 Lt prieš PVM, o paskui dar tas akcizas apmokestinamas PVM. Taigi akcizo dalis viename litre kuro yra 1,8 Lt. Paskutinis veiksnys – kiti kaštai, t.y. naftos perdirbėjų maržos, transportavimo kaštai, taip pat ir mažmenininkų maržos. Todėl matome, kad naftos kaina sudaro mažiau nei 40 proc. visos kuro kainos, todėl naftos pigimas labai nenulemia degalų kainų“, – aiškino DNB banko vyresnysis analitikas Donatas Brazdžius.

Įvertinus visus faktorius, nulemiančius degalų kainas, skaičiuojama, kad tokias kainas, kokias matome dabar degalinėse, turėjome matyti dar spalio mėnesį. TV laida „Ne vienas kelyje“ siužete žiūrėkite plačiau, kodėl Lietuvos degalinėse kainos labai lėtai krenta ir esant reikalui labai greitai kyla.

TV laidą „Ne vienas kelyje“ žiūrėkite sekmadieniais 17.00 val. per LNK.