Dabar pasiūlymai bus priimami iki gegužės 10 dienos, kad potencialūs pirkėjai iš Belgijos, Izraelio, Pietų Afrikos Respublikos ir Jungtinių Arabų Emyratų turėtų daugiau laiko, nurodė vyriausybės atstovas spaudai. Aukcionas įvyks gegužės 11-ąją.

39 metų pastorius Emmanuelis Momoh (Emanuelis Momo) sąnašinės kilmės deimantą rado Jakadu kaime Siera Leonės rytuose, kur iškasama nemažai šių brangakmenių.

„Turėjau galimybę su vietos prekeivio pagalba pasprukti su deimantu į Belgiją, tačiau tikiu, kad vyriausybė stengiasi padėti mūsų žmonėms, todėl atidaviau brangakmenį jai“, – sakė pastorius per spaudos konferenciją Fritaune trečiadienį.

Tačiau Siera Leonės valdžiai stinga būtinos įrangos tinkamai nuvalyti ir nupoliruoti nešlifuotą deimantą, ant kurio, regis, matoma rausvos spalvos dėmių.

Kasybos ir naudingųjų iškasenų ministerija nurodė, kad buvo mėginta nuvalyti deimantą „72 valandas verdant jį fluoro ir azoto rūgštyse“, tačiau to nepakanka, kad būtų galima nustatyti tikslią jo vertę.

Jis pridūrė, jog šis brangakmenis tarp didžiausių kada nors rastų deimantų turėtų užimti kažkurią poziciją tarp 10 ir 15 vietų.

Vyriausybė žadėjo užtikrinti skaidrų deimanto pardavimo procesą, šalyje dar neišblėsus priminimams apie prekybą vadinamaisiais kruvinaisiais deimantais, pakursčiusią brutalų Siera Leonės pilietinį karą, kuris vyko 1991-2002 metais.

Tokius „kruvinuosius deimantus“ paprastai vergiškomis sąlygomis kasė vietos gyventojai. Jei jie atsisakydavo tai daryti, sukilėliai kaimiečius nužudydavo arba suluošindavo .