Šis smuikas priklausė profesionaliam smuikininkai Romanui Totenbergui. Muzikantas instrumentą, kuris dar žinomas kaip „Ames Stradivarius“, įsigijo 1943 metais. Jį 1734 metais pagamino visame pasaulyje žinomas smuikų meistras Antonio Stradivari.

Šiuo metu yra išlikę per 550 šio genialaus meistro rankomis sukurtų instrumentų, taro kurių ne tik smuikai, bet ir altai bei violončelės. Vienas Stradivarijaus smuikų 2011 metais aukcione buvo parduotas už rekordinę sumą – 15,9 mln. dolerių.

Buvusi R. Totenbergo mokinė ir garsi smuikininkė Mira Wang bus pirmoji, kuriai patikėta garbė prisiliesti prieš šio ypatingo instrumento nuo tada, kai po koncerto Kembridže, JAV Masačusatso valstijoje, iš jos mokytojo persirengimo kambario instrumentas paslaptingai dingo.

R. Totenbergas savojo instrumento daugiau taip ir nebepamatė – eidamas 102 metus, 2012 metais muzikantas mirė.

Kaltieji dėl smuiko vagystės taip ir nebuvo rasti, o apie patį instrumentą niekas nieko nežinojo iki 2015 metų, kol viena moteris – buvusi vieno iš R. Totenbergo mokinių žmona – smuiko nenunešė pas meistrą ir vertintoją iš Niujorko Phillipą Injeianą. Profesionalo akis iš karto atpažino, kas tai – o gi prieš 35 metų pavogtas praktiškai neįkainojamas Stradivarijaus smuikas.

Po dviejų metų R. Totenbergo dukros vis dar pamena emocijas, kurios užplūdo 2015 metais, kai išgirdo žinią apie surastą velionio tėvo mylėtą smuiką.

Kai 2015 metais buvo rastas ir identifikuotas, smuikas nukeliavo pas restauratorius profesionalus iš „Rare Violins“ Niujorke. Dabar, kaip teigia ekspertai, jo būklė tiesiog ideali groti.