Spalvingas filmas pasakoja, kaip 2012 metais buvo užgrobtas Malio mietas Timbuktu – istorinis sufijų misticizmo centras. Maištininkų grupuotė „Ansra Dine“ užėmė šiaurinę šalies dalį ir įvedė griežtą islamo teisę.
Tarp okupacijos scenų įsiterpia tragiškas pasakojimas apie galvijų kaimenės piemenį, kuris per vieną konfliktą netyčia nužudo žveją ir nesulaukia užtarimo religiniame teisme.

„Aktoriaus vaidmuo yra liudyti gyvenimą. Ne tik Afrikoje, bet kadangi esu menininkas, džihadustų fundamentalistų atėjimas į Timbuktu man asmeniškai sukėlė šoką. Mane šokiravo, kaip žmonės gali ateiti su ginklais ir įvesti savo gyvenimo, religijos, moterų ir kitų dalykų viziją“, - sakė „Timbuktu“ režisierius Abderrahmane Sissako.

„Timbuktu“ yra pirmasis mažai gyventojų turinčios Mauritanijos filmas, pelnęs Kino meno ir mokslo akademijos nominaciją geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Šis filmas dėl apdovanojimo varžysis su Rusijos tragedija „Leviathan“ („Leviatanas“), Lenkijos drama „Ida“, taip pat Argentinos juodąja komedija „Wild Tales“ („Laukinės istorijos“) ir Estijos karine drama „Tangerines“ („Mandarinai“).