Prince‘o tėvas Johnas Nelsonas grojo džiazo trio. Mama - Mattie Shaw – buvo dainininkė. J. Nelsonas sūnui atidavė savo pianiną, kai atžalai tebuvo septyneri. Teigia paprasčiausiai neturėjęs kitos išeities, nes sūnus pradėjo groti viskuo. Kai Prince‘ui buvo 13 metų, tėvas nupirko elektrinę gitarą. Netrukus jis jau grojo klavišiniais ir saksofonu. Niekada taip ir neišmoko skaityti natų.

Pirmą kartą šlovės Prince‘as paragavo 1979 metais, kai populiariausių įrašų sąrašus ir šokių aikšteles užkariavo jo daina „I Wanna Be Your Lover“. Kaip ten bebūtų, tai nebuvo netikėta ir staigi sėkmė – greičiau sunkaus darbo ir pastangų rezultatas.

Įkvėpimo Prince‘as sėmėsi iš labai skirtingų muzikos žanrų geriausiųjų, todėl ir jo paties kūryba niekada netilpo į konkrečius rėmus, nepakluso žanrų diktatūrai.

Pasirašęs sutartį su „Warner Brothers“ kai jam buvo vos 18 metų sulaukė ypatingo pasitikėjimo – įrašų studijos atstovai jam suteikė galimybė pačiam prodiusuoti 1978 metais pasirodžiusį debiutinį albumą „For You“. 1984 metais Prince‘as jau buvo tikrų tikriausia žvaigždė. Tais metais pasirodė jo albumas ir to paties pavadinimo filmas „Purple Rain“.

Iš viso per savo gyvenimą Prince‘as pardavė daugiau nei 100 mln. įrašų, laimėjo serptynis „Grammy“ apdovanojimus, 2004 metauis buvo pagerbtas Rokenrolo šlovės muziejuje.

Paskutinį koncertą savo gerbėjams Prince‘as surengė vos prieš savaitę „Fox Theater“ Atlantoje. Pasirodymas buvo jo turo „Piano & a Microphone“ dalis. Koncerte Prince‘as atliko akustines garsiausių savo dainų versijas.

Šimtai gerbėjų ir gedinčiųjų nuo ketvirtadienio renkasi prie atlikėjo ir dainų kūrėjo namų, deda violetinių gėlių puokštes, dauguma neslepia ašarų. Pastatai jo garbei nusidažė violetine spalva.

Pasklidus liūdnai žiniai apie Prince‘o netektį, jo muzikos gerbėjai visame pasaulyje panoro pasiklausyti jo kūrybos, tačiau Prince‘o muzikos gerbėjams internete rasti jo muzikos labai sunku. Pastaraisiais metais jis susigrąžino visas įrašų ir muzikos platinimo teises ir ėmėsi labai griežtai, netgi ekscentriškai, kontroliuoti, kur ir kaip skamba jo muzika.

Pavyzdžiui, laikydamas itin griežtos autorinių teisių politikos, Prince‘as pašalino didžiąją dalį savo kūrybos iš platformos „YouTube“.

Toks pats likimas ištiko ir „Spotify“ bei kitas mokamas muzikos programas.