Lošinio mieste esančiame muziejuje – vos vienas vienintelis eksponatas, tačiau, prieš išvystant garsiąją skulptūrą, lankytojams teks pereiti kelias patalpas ir susipažinti su šio radinio istorija.

300 kilogramų sverianti antikinė statula buvo sukurta II amžiuje prieš mūsų erą. Graikų skulptūroje tokia figūra vadinama Apoksiomenu– tai atletas, po rungties besivalantis prakaitą, smėlį ir alyvuogių aliejų.

Anot mokslininkų, būtent II amžiuje po Kristaus skulptūrą norėta perplukdyti per Adrijos jūrą vieno turtingo romėno užsakymu. Laivas, kaip gana dažnai nutikdavę tais laikais, nuskendo. Apoksiomenas beveik du tūkstantmečius ilsėjosi jūros dugne.

1999 metais skulptūra buvo iškelta į paviršių. Paaiškėjo, kad kūrinys smarkiai apgadintas. Restauracijai prireikė praktiškai septynerių metų. Per tuos metus Apoksiomenas pabuvojo visuose didžiausiuose Europos muziejuose, kol pagaliau namus atrado Kroatijoje.

Iš amžių glūdumos pagaliau į šviesą sugrąžintas Apoksiomenas aukštyn kojomis apvertė visos minėtosios Kroatijos salos gyvenimą. Iš bronzos išlietas jaunuolis tapo Lošino simboliu ir garbės piliečiu. Šimtai turistų iš viso pasaulio atvyksta iš arčiau susipažinti su antikiniu atletu.