Nišinošimos plotas pamažu auga, nes čia esantis aktyvus ugnikalnis kranto linijos link nuolat išmeta išsilydžiusią uolieną.

Natūralus šios salos teritorijos augimas prasidėjo 2013 m. pabaigoje, kai staiga suaktyvėjęs ugnikalnis netikėtai išsiveržė ir prisijungė prie greta buvusios salos.

Kadangi ugnikalnis yra aktyvus ir nutolęs nuo sausumos, iki šiol stebėjimai buvo vykdomi iš lėktuvo, tačiau liepos 2 d. Japonijos pakrančių apsaugos tarnybai pavyko išsiųsti specialistų komandą tirti šią neįprastą salą.

Nors iki šiol nebuvo įmanoma patekti į salą dėl aplink veikiantį vulkaną nustatytos keturių kilometrų draudžiamos zonos, pakrančių apsaugos tarnybai vis dėlto pavyko išsiųsti automatiškai valdomą laivą prieš Nišinošimos krantų. Šis laivas rinks duomenis ir stebės, ar salos plotas didėja.

Mokslininkų komanda išsiųsta į nuotoliniu būdu kontroliuojamą povandeninį laivą, iš kurio tirs, kaip šios naujos salos krantai formuojasi po vandeniu.

Prieš dvejus metus susiformavusios salos skersmuo iš pradžių tesiekė 200 metrų, o šiuo metu šios salos plotas jau siekia 2,7 kv. kilometrų, taigi ši sala jau dabar yra didesnė už šalia Prancūzijos esantį Monaką.