Šie mėginiai gali parodyti, kaip po minėto kataklizmo atsinaujino gyvybė. Jie taip pat analizuos, ar 180 km skersmens krateris pats nebuvo tapęs mikrobinės gyvybės židiniu. Mokslininkai taip pat tikisi išsiaiškinti, kaip formavosi kraterio „viršūnių žiedai“, rašoma straipsnyje, kuris pasirodė žurnale „Science“.

Dviejų mėnesių trukmės ekspedicija remiasi pirmą kartą 1980 metais iškelta teorija, kad dinozaurai maždaug prieš 66 mln. metų išnyko dėl asteroido smūgio. Pagrindinis šios teorijos įrodymas yra vadinamas Čiksulubo krateris, likęs prie Meksikos Jukatano pusiasalio pakrantės.

Praėjusio mėnesio pabaigoje laivas su specialia įranga iš Meksikos Progreso uosto išplaukė į tašką už 30 km nuo kranto, kad pastatytų platformą ir pradėtų gręžimą. Daug mokslininkų mano, kad šis smūgis nušlavė nuo žemės paviršiaus didžiulius gyvūnus bei augalus ir pražudė dinozaurus bei stambius jūrų roplius.

Anot žurnale „Science“ paskelbtos informacijos, iki šiol turima labai mažai mėginių iš dabar palaidoto smūginio kraterio.