Taip, mieste galima rasti ir itin prabangių restoranų, tačiau tikruosius šio Brazilijos miesto skonius ragauti derėtų tikrai ne ten. Rio de Žaneiro tradicinė virtuvė – nepretenzingi patiekalai, kuriuos vietiniai ir miesto svečiai skanauja triukšminguose sausakimšuose baruose ir užkandinėse, tiesiog gatvėse ar paplūdimyje.

Tai maistas, kuris gardžiausias juo dalijantis su bičiuliais, nerūpestingai tauškiant niekus ar aptarinėjant naujausias politikos batalijas, užgeriant šaltu vietos gamybos alumi (dar vadinamu chopp), o jeigu itin pasiseka – mėgaujantis ir vietos muzikos garsais.

Saulės nubučiuotas sekmadienis Rio de Žaneire paprasčiausiai neįsivaizduodamas be didžiulės lėkštės nepakartojamų skonių sotaus troškinio feijoada (liet. feižoada) – patiekalo, kuriame pirmuoju smuiku groja kokybiška kiauliena ir dešrelės, troškintos su juodosiomis pupelėmis. Šis troškinys patiekiamas su ryžiais, salotomis ir dar vienu tradiciniu brazilišku patiekalu farofa, kuris ruošiamas iš skoniu bulves primenančių manioko miltų, kiaušinių ar sviesto.

Troškinio skonių simfoniją dar papildo apelsino riekelės ir koks nors aštrus padažas.

Šis tradicinis braziliškų savaitgalių patiekalas kildinamas dar iš vergovės laikų – kažką panašaus valgydavę cukraus ir kavos plantacijų darbininkai. Paskanauti troškinio galima visame mieste, tačiau, jeigu paklaustumėte vietinių nuomonės, jie neabejotinai patartų apsilankyti „Bar do Mineiro“ – užkandinėje, kur gaminamas geriausias troškinys visame Rio de Žaneire.

Kalbant apie Rio de Žaneiro gatvių maisto kultūrą, vienas iš populiariausių patiekalų – didelį koldūną primenantys aliejuje virti pyragėliai su sūrio, kiaulienos, vištienos, jūrų gėrybių ir kitų gardumynų įdarais (pasteis) Gardžiausi šie pyragėliai, anot vietinių, kiekvieną savaitę vyksiančiuose vietos ūkininkų turguose, kur apsiperka patys Rio de Žaneiro gyventojai.

Užsigeriant ką tik spaustomis cukranendrių sultimis (caldo de cana) ar kokosų vandeniu (agua de coco), šis pyragėlis – pirmoji pagalba peralkus ir pristigus jėgų nardant tarp puikiausių daržovių prekystalių vietos turguje ar pakeliui į paplūdimį.

Tapioka – braziliška tortilijos, pagamintos iš valgomojo manioko miltų, versija. Kepant specialiose keptuvėje, miltai suformuoja lietinį blyną primenantį tortilijos atitikmenį, į kurį gatvės virėjai vynioja pikantišką ar saldų įdarą. Tai gali būti ir džiovinta mėsa, ir sūris, ir bananai ar kokosai.

Puiki proga išragauti visų įmanomų variacijų tapiokos tema – miesto šventės. Jų galima paskanauti ir vietinių gausiai lankomuose sulčių baruose.