VU Istorijos fakuteto dekanas, prof. Rimvydas Petrauskas sako, unikali Vytauto patirtis vidaus karo su pusbroliu Jogaila metu, gyvenimas Vokiečių ordine suformavo jo unikalią patirtį, kuri kartu su politiko talentu, stiprios asmenybės valia vėliau nulėmė stebėtiną Vytauto tarptautinį pripažinimą.

Vytautui buvo siūloma Čekijos karūna, pas jį svečius, į Lietuvą važiavo Šventosios Romos imperijos imperatorius, jis gavo išskirtinį XV a. pasiūlymą tapti naujos - Lietuvos karalystės Europoje karaliumi.

Prof. R.Petrauskas atskleidžia, kad išsikovoti tokį pripažinimą didžiausios tuo metu Europos valstybės valdovui padėjo ir jo aštrus liežuvis bei pateikia juodo Vytauto humoro pavyzdžių.

Ar stipriai būtų pasikeitusi Lietuvos istorija, jei nekarūnuotasis mūsų karalius būtų spėjęs pakelti Lietuvą į aukštesnį europinės politikos lygį?

Kitoje ciklo laidoje - kodėl Vladislovas nebenorėjo būti vadinamas Jogaila?

Apie laidų ciklą

Nuo Parbaus, karaliaus Mindaugo pasiuntinio popiežiaus dvare  XIII a. viduryje, iki Eimunto Nekrošiaus - XXI a, toje pačioje Italijoje esančios Vičencos teatro Olimpico meno vadovo - Lietuva ne tik keitėsi, atsiverdama vėjams iš Europos, bet ir pati aktyviai keitė Europos veidą.

Šiame laidų cikle atskleisime, ką žinome ir prisimename apie istorines Lietuvos asmenybes, pakeitusias ne tik mūsų šalies, bet Europos gyvenimą, suteikusias tam sunkiai apibrėžiamam europietiškumo fenomenui lietuviškų bruožų, atspalvių, kvapų.