Gimtadienio renginys vyko Pešavaro mieste. Konservatyvių pažiūrų šalyje viešos viešos translyčių šventės – itin retas reiškinys.

Nepaisant pastaruoju metu suaktyvėjusios translyčių kovos už lygias teises, Pakistano visuomenės požiūris į šios bendruomenės atstovus tebėra priešiškas. Kad užsidirbtų pragyvenimui translyčiai neretai turi užsiiminėti prostitucija, rengti šokių pasirodymus ar prašyti išmaldos.

Organizuoti viešas šventes jiems leidžiama labai retai. Miesto valdžia atsisako išduoti tokius leidimus. Kartais į vietas, kuriose vyksta translyčų pasilinksminimai, net siunčiama policija.

Vis dėlto 40-ojo Shakeela gimtadienio proga surengta šventė įvyko. Nors rašytinio leidimo jos organizatoriai ir negavo, jokių oficialių prieštaravimų translyčiai nesulaukė. Siekiant užtikrinti renginio saugumą, prie durų budėjo policijos pareigūnai. Jie tikrino kiekvieną, įeinantį į salę, ir neįleido kvietimų neturinčių asmenų.

Translyčių bendruomenės aktyvistai sako, kad iki galutinio visų teisių išsikovojimo laukia dar ilgas kelias, kad atsikratyti persekiojimo pavyks dar ne greitai. Tačiau keleto translyčių teisių pripažinimo atvejų pastaraisiais metais visgi būta.

Visiškai neseniai šalies Aukščiausiasis Teismas paskelbė nurodymą per kovą vyksiančius Pakistano bendrosios populiacijos tyrimus apklausti ir translyčius šalies gyventojus. Tai pirmas kartas, kai translyčiai bus priskaičiuoti prie visuomenės narių.

2012-aisiais metais Pakistano Aukščiausiasis Teismas paskelbė apie lygių teisių translyčiams šalies piliečiams suteikimą. Turėtos omeny teisės paveldėti turtą ir turėti nuosavybę. Teisę balsuoti translyčiai taip pat gavo visiškai neseniai.

Kiek tiksliai translyčių gyvena Pakistane, nenustatyta. Už šios bendruomenės teises kovojanti organizacija „Trans Action“ nurodo, kad jų yra ne mažiau kaip 500 tūkstančių. Iš viso Pakistane gyvena 190 mln. gyventojų.