Prancūzijos karinio jūrų laivyno lėktuvnešis „Charles de Gaulle“ – 24 „Rafale“ naikintuvų namai. Šie naikintuvai JAV vadovaujamoje koalicijoje vykdo itin svarbias žvalgybos ir „Islamo valstybės“ teroristų taikinių naikinimo operacijas. Lėktuvnešyje esanti įranga geba paleisti naikintuvus į orą kas 30 sekundžių.

Nepaisant to, šis reportažas ne apie naikintuvų galią ir jų vykdomas karines operacijas, bet apie trijose lėktuvnešio virtuvėse verdantį gyvenimą ir ne mažiau svarbią jose plušančių virėjų misiją.

Ekonomas Piette Francois atsakingas už logistinius virtuvės sprendimus – kitaip tariant, jis turi pasirūpinti, kad beveik 2 tūkst. laive tarnaujančių pareigūnų, nepriklausomai nuo rango, tris kartus per dieną gautų subalansuoto ir gardaus maisto.

Šviežių produktų lėktuvnešis gauna reguliariai, tačiau laivo virtuvės sistema išvystyta taip, jog, esant reikalui, įgulą būtų galima be problemų išmaitinti net 45 dienas.

Pavyzdžiui, spalio 10 dieną „Charles de Gaulle“ įgula pietums gavo skrebučių su kamamberu bei žuvies su česnakiniu aioli padažu. Niekas nedrįstų ginčytis – toks pasirinkimas nepadarytų gėdos net geram restoranui.

Lėktuvnešio virtuvės vyriausiasis šefas leitenantas Franckas sako, kad jaučiasi ne tik atsakingas už įgulos nuotaiką bei savijautą, bet ir vykdo žymiai svarbesnę misiją – stengiasi nesugadinti prancūzų virtuvės reputacijos.

Lėktuvnešis, kuris į Viduržemio jūros rytinę teritoriją atplaukė rugsėjo pabaigoje, talpina beveik 2 tūkst. žmonių įgulą. Jį lydi atakuojantis povandeninis laivas, kelios fregatos ir degalų atsargas reguliariai papildantys laivai.